Saját emberei profanizálják a szent helyeket
(forrás: www.kath.net – 2006. február 22.)

A Mainz-i egyházmegyében fekvő Klein-Winternheim Szent András templomában ez év február elején megrendezett borkóstoló komoly felháborodást váltott ki a hívők körében. „Még a legkábítóbb bornevek sem tudják elfedni, hogy itt egy szakrális hely szégyenletes megbecstelenítése zajlott le, ahol a római-katolikus Egyház szerint (miként ezt a II. Vatikáni Zsinat is megerősítette) Krisztus a tabernákulumban ugyan a szem elől eltakarva, de a kenyér színe alatt valóságosan jelen van”, jelentette ki Willi Schreiber, a katolikus papok és laikusok közösségének elöljárója egy mainzi újságnak. A borkóstoló, melynek bevételét a templom restaurálására fogják fordítani a helyi plébános támogatásával jött létre, aki a borkóstolást az újságban „meditatív, spirituális” jótékonysági akciónak nevezte, és úgy vélte, hogy általa a „hely méltóságán” nem esett csorba.

A rendezvényért a mainzi egyetem teológia-professzora is felelős volt, aki a borkóstoló alatt bibliai idézeteket olvasott fel a borral kapcsolatban. Angela Kleinschmitt, a szervezőbizottság vezetője arról számolt be, hogy azt a kérdést, vajon a templom-e a legmegfelelőbb hely a borkóstolásra, az egyházközség tanácsában sokáig vitatták, míg végül „igen”-nel válaszolták meg.

Willi Schreiber írásában mindenek előtt a rendezvény helyét kritizálja: „Nemde imponál nekünk, ha filmeken azt látjuk, ahogy egy mecsetben hívő férfiak százai térden állnak és Allah nevére homlokukkal a földet érintik. Ezzel szemben nálunk a szent helyeket saját emberei profanizálják.” A jóindulatú XXIII. János pápa gyakran prédikálta: „Az ember soha nem nagyobb, mint akkor, amikor Isten előtt térdel.” Ehhez „egyáltalán nem kell savanyú uborkának” lenni.

A teológia professzor részvételét is helyteleníti Schreiber. „Nagyon megdöbbentett a katolikus teológia professzor, Dr. Ludger Schenke részvétele. Micsoda teológiai „minta tanár” az olyan, aki az isteni kinyilatkoztatás magyarázatához ilyen hatásvadászatot használ fel? Mainz egyházmegyéjében az egyházi főiskolai professzoroknak ekkora spekulatív „udvari bolond szabadságuk” van Krisztusnak a katolikus templomokban meglévő valóságos jelenlétével kapcsolatban?”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA