A brünni egyházmegyében a jövőben csak egyházi és liturgikus zenét játszhatnak a templomokban
(forrás: www.kath.net – 2006. március 1.)

Brünn egyházmegye azt akarja, hogy a jövőben kizárólag egyházi és liturgikus művek szólalhassanak meg a templomokban, jelentette a „Lidové noviny” prágai újság. A vita egy zenefesztivál kapcsán robbant ki, amelyet minden év szeptemberében Gustav Mahler zeneszerző tiszteletére a morvaországi Iglau-ban (Jihlava) rendeznek meg, ahol Mahler élete 15 évét töltötte.

A koncertek egyik színhelye eddig a Szent Ignác templom volt. Ez azonban az egyházmegyének mostantól fogva nem tetszik. Egy 1987-ből származó vatikáni dokumentumra hivatkoznak, amely előírja, hogy a templomokban csak egyházi és liturgikus zenét szabad előadni.

Iglau város tanácsa számára ez érthetetlen. Ők az Egyház részéről bizonyos előzékenységet várnak el, különösen mivel a Szent Ignác templom restaurálását állami pénzből is támogatták, mondta Vladimír Hník polgármester.

A cseh püspökkonferencia szóvivője, Martin Horálek is megszólalt az ügyben: a helybeli plébánosnak vagy püspöknek kell döntenie a kérdésben, jelentette ki. Az egyházi zenének nincsen jegyzéke, ezért „mindenek előtt az érzés alapján kell dönteni”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA