Az iszlámizmustól mint „új totalitarizmustól” óv az értelmiségiek egy csoportja
(forrás: www.kath.net – 2006. március 2.)

Korunk értelmiségének egy csoportja, a „Manifeste de Douze”, attól fél, hogy az iszlám egy új totalitarizmushoz vezethet. Tizenkét író és újságíró – köztük Bernard-Henri Levy, Salman Rushdie és Taslima Nasreen – a „Charlie Hebdo” francia magazinban megjelentetett egy kiáltványt, „a tizenkettek manifesztumát”, amelyben az iszlámtól, mint „a demokrácia elleni harc” képviselőjétől óvnak.

Az aláírók többsége moszlim, akik iszlám országokból származnak, ahonnan menekülniük kellett, mint például Taslima Nasreen írónőnek Bangladesből. Az iszlámizmus elleni „harcot” „nem lehet fegyverekkel megnyerni, hanem csak az ideák síkján”.

„Miután a fasizmus, a nemzeti-szocializmus és a sztálinizmust legyőztük, a világ egy új globális fenyegetettség előtt áll: az iszlámizmus előtt”, olvasható a kiáltványban. Az aláírók „a vallási totalitarizmussal szembeni ellenállásra” szólítanak fel.

„Mint minden totalitarizmus az iszlámizmus is a félelemből és a frusztrációból táplálkozik. A gyűlöletet prédikálók ezekkel az érzésekkel játszanak, hogy azokat az erőket összegyűjtsék, amelyekkel olyan világot építenek, ahol a szabadságot eltiporják, és ahol az egyenlőtlenség kormányoz”, áll tovább a nyilatkozatban. Az iszlámizmus „reakciós ideológia”, melynek győzelme az igazságtalanságot segíti elő.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA