Interjú Bernard Fellay püspökkel, a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökével
(forrás: www.kreuz.net – 2006. március 15.)

Március 12-én a konzervatív római napilap, az „Il Tempo” rövid interjút közölt a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökével, Bernard Fellay püspökkel.

Kérdés: Mons. Fellay, március 23-án – egy nappal az első bíborosi kinevezések előtt – XVI. Benedek pápa találkozni fog a bíborosi kollégiummal. A napirenden a kúria reformján kívül állítólag azok a tárgyalások is szerepelnek, amelyeknek oda kellene vezetnie, hogy az Ön rendje Rómával teljes közösségre lépjen. Tud Ön erről valamit?
Fellay püspök: Azt tudom, amit az újságok írnak. Az újságokból tudtam meg, hogy a pápa március 23-án talán rólunk is fog beszélni.

Kérdés: Tehát nem tudja megmondani, hogy a pápa nemsokára dönt-e a kiközösítés feloldásáról?
Fellay püspök: Nem, de a valóság az, hogy mi soha nem voltunk a katolikus Egyházon kívül.

Kérdés: Milyen értelemben?
Fellay püspök: Az Egyház tradícióját éljük. A misét a régi rítus szerint celebráljuk, és ezért nem érezhetjük magunkat az Egyházon kívül, meg azért sem, mert az Egyház nem szakíthat a múltjával.

Kérdés: De kiközösítették Önöket?
Fellay püspök: Róma csak azokat a püspököket közösítette ki, akiket Lefebvre római felhatalmazás nélkül szentelt fel.

Kérdés: Mikor találkozott utoljára a pápával?
Fellay püspök: Az elmúlt nyáron Castel Gandolfo-ban.

Kérdés: Beszéltek azóta egymással?
Fellay püspök: Nem, soha. Valaki azt írta és mondta, hogy telefonon kapcsolatban vagyok vele, de ez nem igaz.

Kérdés: Az augusztusi megbeszélésen az volt-e a benyomása, hogy a pápa sok év után begyógyítani szeretné azt a szakadást, ami Lefebvre érsek elhatározásával keletkezett?
Fellay püspök: A probléma nem itt keresendő. A Lefebvre érsek által végrehajtott püspökszentelések – nagyon súlyos intézkedés – olyan tett volt, amely annak a helyzetnek, amelyben az Egyház akkor élt, megfelelt. A Papi Közösség Rómával fennálló problémáinak valódi megoldása akkor történik meg, ha igyekezni fognak megoldani azt a krízist, amiben az Egyház jelenleg van.

Kérdés: Hogyan látja rendjét, ha a jövőben valóban létrejön Rómával a kiegyezés? Lehetne belőle egy személyi prelatúra vagy egy apostoli adminisztráció?
Fellay püspök: Nem tudok Önnek erre pontos választ adni. Rómának a dolga, hogy javaslatot tegyen számunkra.

Kérdés: Hiszi azt, hogy most a pápa alá tartozik?
Fellay püspök: Mi elismerjük a pápát, mert ő Krisztus helytartója. Ebben az értelemben elismerjük a pápa legfőbb vezetői hatalmát.

Kérdés: Hányszor találkozott II. János Pál pápával?
Fellay püspök: Egyetlen egyszer.

Kérdés: Mikor?
Fellay püspök: 2000. december 30-án a Vatikánban. Nagyon rövid látogatás volt, egy csók a halászgyűrűre és semmi más. Semmi különöset nem mondott nekem, csak azt, hogy nagyon elégedett, hogy Róma és köztünk megkezdődött a dialógus. A privát kápolnájában találkoztunk.

Kérdés: Igaz az, hogy Richard Williamson püspök, rendjének egy másik püspöke, nem fogadná el a Rómával való kibékülést?
Fellay püspök: Ezt így nem mondanám. Inkább úgy fogalmaznék, hogy Williamson ezzel kapcsolatban pesszimistább, én pedig optimistább vagyok.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA