„Nem lesz egyszerű”
(forrás: www.kreuz.net – 2006. április 7.)

A Szent Péter közösség észak-amerikai kerületének főnöke nemrég a Vatikánnak a Pius közösséggel való kibéküléséről és a régi mise általános szabaddá tételéről nyilatkozott. A George Gabet páterrel készült interjú március 23-án jelent meg a „The Wanderer” katolikus amerikai hetilapban. Gabet atyát 1997-ben szentelték pappá a bajorországi Wigratzbad-ban, a Péter közösség európai szemináriumában.

A kiegyezésről keringő számtalan híresztelés kapcsán Gabet páter kijelentette: „Azok, akik valóban tudnak valamit, nem mondanak semmit, míg azok, akik beszélnek, nem tudnak semmit.”

Rómának hallgatásba kell burkolóznia, mert ha a Vatikán valami jót készít elő, az ördög kétségen kívül megpróbál harcolni ellene. Természetesen folynak tárgyalások, és készül valami, de fogalma sincs, hogy mi ez pontosan, mondta az atya. A Péter közösség imádkozik, hogy történjen meg a kibékülés: „Ez jelentősen megerősítené a tradicionális mozgalmat.” Ebből az ő közössége is bizonnyal profitálna, jelentette ki Gabet páter. De ennél is fontosabb, hogy „tradicionalista testvéreink” teljes egységbe kerüljenek Rómával.

A régi mise általános felszabadításáról Gabet páter kétségeit fejezte ki. Fennáll annak veszélye, hogy sok pap a régi misét újításnak fogná föl: „És pont ez az, amit mi nem akarunk.” A papoknak előbb újra meg kell tanulniuk latinul. Ezen felül meg kell tanulniuk a régi misét celebrálni. II. János Pál pápa joggal tartott a két rítus összekeveréséről: „Nem akarjuk, hogy a két rítusból egy szörnykereszteződés jöjjön létre.”

Pater Gabet sajnálkozását fejezte ki, hogy a papszemináriumokban már alig tanítanak latint. A latin nyelv egyetlen évi tanulása után lehetetlen szövegeket olvasni és érteni. A Péter közösségnél a szeminaristákat a diakónussá szentelés után fokozatosan kezdik oktatni a mise celebrálására. Fontos a szent előtti tiszteletre való nevelés. Krisztus áldozatát nem szabad kapkodva megtanulni.

Egy apostoli adminisztrúra kialakításának lehetőségéről Pater Gabet azt mondta, hogy ez nagyon kényes helyzetet teremtene: „Nem lesz egyszerű.” A helyes megoldást alaposan át kell gondolni és sokat kell imádkozni érte: „De ha ez Isten akarata, akkor meg fog történni.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA