Krk püspöke „illemzóna” kijelölését követeli
(forrás: www.kath.net – 2006. május 1.)

Krk/Horvátország
Krk szigetének városközpontjában a jövőben „illemzóna” lesz. Ezt követelte Krk püspöke, Ivan Kordic az északnyugati horvát sziget tartományi hivatalának küldött levelében. Levelében a püspök kritizálta, hogy a turisták nyaranta fürdőruhában közlekednek a városban. „Hiányosan öltözött” emberek „sértik a morált, kárt tesznek a városlakók szellemében és lelkében”, vélte Kordic. Választ még nem kapott levelére.

Mindeközben a turizmusban dolgozók és a sziget lakói már hangot adtak nemtetszésüknek a püspök követelése miatt. Ők azzal érvelnek, hogy Horvátország legtöbb nyaralóhelyén a városközpontok közvetlenül a strandok mellett fekszenek. És ilyen esetben teljesen normális, hogy a strandról kiszaladva valaki italt hoz magának vagy vásárolni megy. Ezen kívül egy öltözködési-kódex elűzheti a turistákat, akikből a szigetek (és az egész ország) nagyrészt él.

„Eléggé logikus, hogy illendően kell felöltözni, ha valaki szent helyre lép be”, jelentette ki Majda Sale, aki a turizmusból él, egy helyi lapnak. „De a nyilvános helyen való sétálás a személyes szabadság és a jó ízlés dolga.”

A római-katolikus Egyháznak Horvátországban nagy a befolyása. A polgárok 90 százaléka katolikus. Az Egyház már eddig is sikeresen tiltakozott a vasárnapi munka, az iskolai jóga és egy AIDS kurzus ellen, amely alatt a diákoknak azt mutatták be, hogyan kell a kondomot használni.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA