Kontroverzia Spanyolországban: Emberi jogok az emberszabású majmok számára?
(forrás: www.kath.net – 2006. május 5.)

Madrid/Spanyolország
Kapjanak az emberszabású majmok bizonyos emberi jogokat? Erről a kérdésről alakult ki heves vita Spanyolországban. A kormányzó szocialisták az emberrel való „rokonságuk” okán a gorilláknak, az orangutánoknak és a csimpánzoknak az élethez, a szabadsághoz és a testi sérthetetlenséghez való jogot akarnak adni. Ez például azt jelentené, hogy emberszabású majmokat nem szabad többé állatkertekben tartani és cirkuszokban foglalkoztatni. Ezen kívül a laboratóriumokban sem szabadna kísérletezni velük. A szocialisták ezzel a törvénnyel a nemzetközi „Emberszabású majmok projekt” szervezet követeléseit teljesítené, amelyet saját adataik szerint 70 egyetem tudósai támogatnak. „Ha Spanyolország elfogadja ezeket a javaslatokat, akkor Új-Zéland után világszerte ez lenne a második ország, amelyik követné az ajánlásunkat”, mondta a spanyol szervezet főtitkára, Pedro Pozas.

A katolikus Egyház éles kritikával illette az elképzelést. „A kormány a majmoknak olyan jogokat akar biztosítani, amelyeket a születendő gyermekektől megtagad”, mondta Pamplona érseke, Fernando Sebastirn. Spanyolországban a magzatelhajtás az anya fizikai vagy lelki épségének veszélyeztetése esetén megengedett.

A szocialisták kezdeményezése a médiában is ellenkezésre talált. Az „El Pais” újság kommentátora például így gúnyolódott: „Következő lépésként a majmok nyugdíjjogosultságot és egy 30 négyzetméteres lakóterületű fára való jogot fognak kapni.”

Ezzel szemben Francisco Garrido szocialista képviselő védelmébe vette a törvénytervezetet. Az emberszabású majmokat „az emberiség genetikai társainak” nevezte. Bár a majmok nem emberek, „de a mi családunkhoz tartoznak”. Jesús Mosterin filozófus a következő szavakkal támogatta a javaslatot: „Mi, emberek nem az istenek gyermekei vagyunk, hanem a csimpánzok unokatestvérei.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA