Svédországban a mohamedánok több jogot követelnek maguknak
(forrás: www.kath.net – 2006. május 9.)

Stockholm/Svédország
A svéd moszlim-liga azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben az országban élő mohamedánok nem kapnak több jogot, a szeptemberben sorra kerülő parlamenti választásokat az ott élő 250 ezer mohamedán bojkottálni fogja. Néhány törvényt meg kell változtatni, „hogy a kisebbségként a társadalomba integráltakként érezhessük magunkat”, áll a Ligának a svéd televízióban közzétett nyilatkozatában.

A Liga többek között azt követeli, hogy a moszlimok a speciális mohamedán ünnepeken két nap fizetett extra szabadságot és a pénteki imára két óra munkaszünetet kapjanak, valamint hogy megkötöttségek nélkül építhessenek mecseteket. A mohamedánok közötti válások a jövőben csak akkor lehessenek érvényesek, ha egy iszlám elöljáró, egy imám azt engedélyezi. Az állami iskolákban csak imámok adhassanak hitoktatást a mohamedán gyermekeknek. Az úszásoktatást a fiúk és a lányok számára külön tartsák meg.

Az integrációért felelős svéd miniszter, Jens Orback, elutasítja ezeket a követeléseket, mert szerinte minden törvénynek mindenkire azonosan kell vonatkoznia.

Svédországnak kereken kilencmillió lakosa van, akiknek több mint 75 százaléka a svéd evangélikus egyházhoz tartozik. A római-katolikus Egyháznak 150 ezer tagja van, míg az ortodox egyházaknak körülbelül 100 ezer. A moszlim-ligának saját bevallása szerint 70 ezer tagja van.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA