A katolikusoknak olvasniuk kellene a Koránt
(forrás: www.kath.net – 2006. május 4.)

Sydney/Ausztrália
Sydney érseke, George Pell bíboros, arra szólította fel a katolikusokat, hogy olvassák a Koránt. Tekintettel az iszlám provokációra, fontos „a mohamedánok e szent szövegeit olvasni”, mondta egy február 7-én tartott beszédében, amit a Sydney-i egyházmegye internetes újságja most tett közzé.

Pell kritizálta az iszlámizmus totalitárius karakterét és az afganisztáni kormány brutalitását. A Korán tanulmányozása nagyon jó iskola, mondta. Például belekezdett azoknak a helyeknek az összeszámlálásába, amelyek erőszakra szólítanak fel. „Olyan sok van belőlük, hogy 50, 60 vagy 70 oldal után feladtam”, vallotta be az érsek.

Pell önkritikára is felszólított. „Könnyű azt mondani a mohamedánoknak, hogy magukra nézzenek, és találjanak olyan utat, amelyen a meggyőződésüket újra interpretálhatják és így felépíthetik a társadalmukat. Pontosan ugyanezt lehet és kell saját magunknak is mondani.”

A nyugati szekularizmus „értelmetlenséget” eredményez, folytatta az érsek a kritikáját. A nyugatnak meg kellene végre értenie, mik a szekuláris okai az ürességnek és a kétségbeesésnek, és hogyan lehet ezzel megbírkózni, „hogy az emberek az életet és ne a halált válasszák”, mondta. Ez többek között több gyermek vállalását és a jövőben való reményt is jelenti.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA