„Futball Isten”?
(forrás: www.kath.net – 2006. június 6-9.)

Bécs/Ausztria

I. felvonás

június 6.
A bécsi kapucinus-templomban június 9-én, a bécsi egyházmegye „A templomok hosszú éjszakája” című rendezvényének keretén belül közvetíteni fogják a futball világbajnokság első meccsének második félidejét. Erről számolt be a „news.stjosef” internetes újság. A szervezők honlapján a hivatalos bejelentésben az áll, hogy a bécsi Neuen Markt-n levő kapucinus templomban egy nagy kivetítő vásznon meg lehet tekinteni az idei futball világbajnokság megnyitó meccsének második félidejét. A szervezők véleménye ezzel kapcsolatban: „A profánnak is helye van a szakrális térben.”

II. felvonás

június 7.
A bécsi püspöki vikárius, Karl Rühringer szerdán a bécsi egyházmegye közleményében védelmébe vette a futball világbajnokság meccseinek templomokban való közvetítését, és az egész elképzelést helyesnek értékelte. A sport sok ember életében játszik fontos szerepet, emiatt megérdemli, hogy komolyan vegyék. „Miséket is rendeznek nagy stadionokban, miért ne lehetne akkor egy futballmeccset egy stadionból a templomba áttenni?”, mondta Rühringer szó szerint.

III. felvonás

június 9. délelőtt
A bécsi püspöki vikárius, Karl Rühringer pénteken a „Die Presse”-nek adott interjújában újfent védelmébe vette a bécsi templomokban tervezett futball közvetítéseket, és szó szerint ezt nyilatkozta: „A templomban minden helyet talál: a csend és az elmélkedés csakúgy, mint a jókedv, a vidámság és a színesség.” Ezzel az akcióval a fejekben uralkodó ósdi templom-képeket is korrigálni akarják. Arra a kérdésre, hogy nem szereznek-e ellenségeket ezekkel a profán ügyködésekkel, Rühringer így válaszolt: „Természetesen vannak kritikus hangok is. Ezzel számolnunk kellett. De néhány rosszkedvű hívőt elviselünk, ha ezzel másoknál a küszöb-félelem csökken.” Németországban a Rottenburg-Stuttgart-i egyházmegyében egy hasonló akciót a püspökség már a tervezési stádiumban betiltott.

IV. felvonás

június 9. este
A bécsi kapucinus templomban péntek estére tervezett futball közvetítést lemondták, erősítette meg a kath.net-nek a kapucinus rend egyik tagja. A futballmeccs közvetítését röviddel az adás előtt a templom udvarára helyezték át, ahol egy nagy vásznon körülbelül 30 ember nézte a meccset. Ahogy a kath.net megtudta, a templomot a kolostor szerzetesei bocsátották „A templomok hosszú éjszakája” nevű akció rendelkezésére, anélkül azonban, hogy pontosan tudták volna, mire is akarják a szervezők a templomot felhasználni. Az utolsó pillanatokban mind a bécsi egyházmegyénél, mind a kapucinusoknál sokan tiltakoztak a közvetítés ellen.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA