Lengyelország befolyása az európai politikára
(forrás: www.kath.net – 2006. június 2.)

Varsó/Lengyelország
A lengyeleknek nincs hiányuk hitbeli örömben: lelkesedéssel élik meg keresztény mivoltukat. Aktuális adatok szerint a lakosság 96 százaléka római-katolikus. 57 százalékuk minden vasárnap templomba jár. Isten házai az utolsó helyig tele vannak.

Paphiányról sem panaszkodhatnak a lengyelek. Ezért már II. János Pál úgy látta, hogy Lengyelország Nyugat-Európa „új-evangélizálásának” kiindulópontja lehet. „Lengyelországban az az új, hogy a politikai pártok ki szeretnék fejezni katolicizmusukat”, nyilatkozta a lengyel szociológus, Pawel Spiewak a „Seattle Times” magazinnak. „Néhány évvel ezelőtt egy tipikus lengyel magánéletében volt csak katolikus. Most nyíltan teszi ezt. Ez nem jellemző Európára.” Az elmúlt években Lengyelországban elindult egy folyamat, amely a keresztény értékeket ismét rögzíteni akarja az EU-ban.

2003-ban, amikor az első lépések történtek, hogy a kereszténységet az európai alkotmányba beépítsék, Alexander Kwasniewski volt Lengyelország elnöke. Az egykori kommunista ezt nyilatkozta egy brit újságnak: „Nincs mentség arra, hogy az antik Görögországra, Rómára és a felvilágosodásra hivatkoznak, míg a keresztény értékekre, amelyek oly fontosak Európa fejlődésére, nem történik említés.”

2005-ben az európai parlament lengyel delegációja a strassburgi parlament-központban egy Pro-Life Display-t állított fel. „Az Egyház tanítását és a püspökök tanácsát követjük”, jelentette ki Pjotr Slusarczyk, a „Lengyel Családliga” katolikus párt egyik szóvivője. „Az a célunk, hogy a katolikus értékeket védjük és Lengyelországot a nyugati trend ellen, amelyet egy EU-lobby hangosan reklámoz, megvédelmezzük”, mondta.

A mostani lengyel államfő, Lech Kaczynski is nyíltan fellép az abortusz és a homo-„házasságok” ellen. Ellenállt az EU nyomásának, ahol azt követelték, hogy országában változtassa meg a terhesség-megszakításról szóló törvényt és támogassa a homoszexuális lobbit.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA