„A kisebbségi szituáció a keresztények létének alaphelyzete”
(forrás: www.kath.net – 2006. június 17.)

Erfurt/Németország
Erfurt érseke, Joachim Wanke püspök a pluralizmus sanszairól tartott előadást: „Bizonyos értelemben a vallást tekintve becsületesebben élünk, mint az előttünk élt generációk.”

„A keresztények kisebbségi helyzete egy nem-keresztény népesség közepette nem időleges egyháztörténeti szükségállapota az Egyháznak, hanem létének alaphelyzete.” Ezt nyilatkozta Erfurt érseke az egyházmegye ez évi sajtófogadásán. A kovász hasonlata – mint az egésznek erjesztője – ma is érvényes.

A pluralizmus és az individuum megnökedetett szabadsága magában rejti annak lehetőségét, „hogy az egyén hitbeli döntéseit tudatosan hozza meg es vigye keresztül”, mondta a püspök. „A vallási dresszúrának kisebbek a lehetőségei. Bizonyos értelemben a vallást tekintve becsületesebbek vagyunk, mint az előttünk élt generációk.”

Ma abból kell kiindulni, „hogy a megtérések nem csak egy adott, régről átvett viselkedési formát követnek, hanem abból az egyéni belátásból következnek be, hogy a keresztény lét által az egyén létének horizontja kitágul, ugyanakkor saját létét új, húsvéti fényben látja.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA