A Szent Péter Papi Közösség új rendfőnöke
„Ez a férfi egy fenomén”
(forrás: www.kath.net és kreuz.net – 2006. július 10.)

Wigratzbad/Németország
A Szent Péter Papi Közösség múlt hét péntekjén választotta meg új vezetőjét. A Péter Közösség általános káptalanján a közösség csaknem 200 papjából 41-en vettek részt. Az új rendfőnök az elkövetkező hat évre a 36 éves US-amerikai John Berg atya lett, akiről a tradicionális tábor már előre dicshimnuszokat zengett. Berg atya filozófiát hazájában, teológiát Németországban és Rómában tanult. Az elmúlt években hazájában működött szemináriumi professzorként és lelkipásztorként. John Berg atya ezzel a rend megalakulása óta a Péter Közösség harmadik általános rendfőnöke.

Megválasztását a tradicionalista US-fórumon, az „Angelqueen”-en örömmel és jóindulattal fogadták. Egy bizonyos „Haurietis Aquas” a megválasztást egy egyszerű „Deo Gratias”-szal kommentálta, majd az atyáról ezt írta: „Egy az öt VALÓBAN tradicionalista pap közül a Péter közösségnél.”

Egy másik fórum-tag, „Statius” az újonnan megválasztottról nagyon sok jót hallott már eddig. Állítólag egyenes, és nem akar ‘körbepolitizálni’: „Állítólag egyszer kijelentette, hogy inkább akar New York-ban taxisofőr lenni, mint hogy ne olvashassa a régi latin misét.”

„Jeff Culbreath” jeligéjű olvasó, aki magát Berg atya ismerősének nevezte, úgy gondolja, hogy az újonnan megválasztott rendfőnök a legtöbb tradicionalista megelégedettségét ki fogja vívni.

Egy másik fórum-tag, „Christus Vincit”, aki saját kijelentése szerint sok időt töltött együtt az új rendfőnökkel, ezt írta: „Egy a Péter közösséggel szimpatizáló pap szerint Berg atya a közösséget inkább közösségben élő szerzetesekként képzeli el, mint olyan papok egyvelegének, akik a régi misét részesítik előnyben. Berg atya állhatatos tradicionalista, aki allergiás a kompromisszumokra, nagy tapintattal, okossággal és a hierarchia iránti egészséges tisztelettel rendelkezik. Az új rendfőnök a Péter Közösség eredeti karizmájához lojálisan kötődik. A fórum-tag egyenesen szentet lát benne, és ezt írja: „Adjunk hálát Istennek ezért a választásért. A közösség modernista papjai NEM akarták őt főnöknek, mert számukra túl tradicionális.” Berg atyát szemináriumi évei alatt állhatatossága miatt „jéghegy”-nek nevezték.

Egy másik olvasó arra mutatott rá, hogy Berg atya 36 évével a katolikus rendek között valószínűleg a legfiatalabb rendfőnök. Berg atya abszolút igazhitű, és elég okos ahhoz, hogy a hitet megvédje: „Szigorú tomista kellemes személyiséggel.” Az atyát a kaliforniai Sacramentoban levő egykori indult-plébániájának hívei nagyon szerették.

„Ultimo ratio” jeligéjű olvasó arról számolt be, hogy Berg atya jó kapcsolatot tart fenn a Pius Közösséggel. Valóban, a lefebvrista US-amerikai havilap, a „Remnant” örömmel fogadta az új rendfőnök megválasztását: „Nagyszerű újdonság! Egy konzervatív amerikai lett a Péter Közösség superiorja.”

Egy Berg atya régi plébániájából való hívő ezt írta: „Ez a figyelemreméltó fiatal ember tehetséges, intelligens, igazhitű, szeretetreméltó, gondoskodó, bölcs, és minden korú és rangú emberrel jól megérteti magát. Ahogy egyszer valaki megjegyezte: ‘Ez a férfi egy fenomén.’”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA