„A házasság intézményének soha nem volt válsága jön”
(forrás: www.kath.net – 2006. július 6-8.)

Valencia/Spanyolország
Bologna érseke, Carlo Caffarra bíboros, a Valenciában tartott világtalálkozó keretében megrendezésre került teológiai kongresszuson a következő témáról tartott előadást: „Házasság és az állam laicizmusa”. Beszédében arra emlékeztetett, hogy „nincs kétség afelől, hogy a házasság értékét és szépségét felismerő tiszta látás elhomályosult”. Az érsek a következőket hangsúlyozta: „Annak követelése, hogy a házasságot az egyneműek életközösségével egyenértékűvé tegyék az állam laicizmusának – amely olyan alapokra épül, amelyek a család számára nem alkalmazhatóak – téves felfogásából logikusan következik. A bíboros válasza arra a kérdésre: „Mit reszkírozunk mi?”, így hangzott: „A házasság intézményének soha nem volt válsága jön, amely az idegenek társadalmának megalakulásához fog vezetni. Bábel tornya lesz egyre inkább társadalmi struktúráink szimbóluma.”

Valencia érseke, Agustin Garcia-Gasco a világtalálkozó kezdetén tartott prédikációjában arra emlékeztette a szentmisén résztvevőket, hogy a világ kísértései elhomályosíthatják a helyes utat, és hogy „számos társ és barát a vallási közömbösség, a fogyasztás, a hedonizmus, az alkohol, a szexuális tévelygések, a kábítószerek mesterséges paradicsomának és ezáltal a világ bálványainak hálójában raboskodik”. Majd arra szólította fel a jelenlevőket, hogy az Urat kövessék, bármilyen utat is választott a számukra. „Ne álljatok meg a parton! Evezzetek ki!”

Feltűnő volt, hogy a világtalálkozón csak nagyon kevés külföldi vett részt. A zarándokok túlnyomó többsége spanyol volt. Ez jelentősen eltért a kölni ifjúsági világtalálkozótól. Az újságíróknál is ez volt a helyzet, többnyire ők is csak Spanyolországból jöttek.

A zarándokok között volt egy húsz családból álló kubai csoport, akik a Karib-szigetek katolikus közösségeinek képviseletében jöttek Spanyolországba. A kubai delegációt Santa Chiara püspöke, Arturo Gonzalez vezette. „Ez volt a legnagyobb létszámú család-delegáció, amely Kubából valaha a családok világtalálkozójára kiutazott”, jelentette a Valencia-i egyházmegye hírügynöksége.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA