Vita a brit iskolákban az erény-gyűrű viselése miatt
(forrás: www.kath.net – 2006. június 22.)

Angliában a mohamedán lányok hordhatnak fejkendőt, de egy kis ezüstgyűrű, amely a keresztény értékekre utal, be van tiltva.

West Sussex/Anglia
Mindössze egy kis ezüstgyűrű az a tárgy, ami miatt a brit magán iskolákban két éve harc folyik. A West Sussex-i Millais iskolában keresztény diáklányok egy úgynevezett erénygyűrűt akartak viselni, amely azt jelképezi, hogy házasságkötésükig szűzen akarnak élni.

Az iskola azzal a megokolással tiltotta meg a lányoknak a gyűrű viselését, hogy az ellent mond a „dresscode”-nak. Az iskolai egyenruha elő van írva, de ékszerként csak a fülbevaló megengedett. A gyűrűt viselni akaró lány szülei úgy vélik, hogy a keresztényeket diszkriminálják: „Vannak muszlim lányok az iskolában, akik viselhetik a fejkendőt, holott az nem az egyenruha része és sikh-lányok, akik karperecet hordhatnak, holott ez sem képezi az egyenruha részét”, nyilatkozták a Daily Mail újságnak. Azt tervezik, hogy panaszt emelnek az iskola ellen.

Az a vágyuk, hogy 15 éves lányuk, Lydia „szabadon hordhassa azt, amit fontosnak tart”. Maga Lydia a gyűrűt ismét a fiókba tette. „Tényleg nehézségeim támadtak”, mondta. A lányokat az iskolában megfenyítették, és privát órákon kellett részt venniük.

„A gyűrű hitem egyik szimbóluma”, magyarázta a 15 éves. „Mint keresztény, tisztának kell maradnunk minden szexuális bűntől. Ha a gyűrűt viselem, akkor az egy jó út ennek megmutatására.” Az iskola vezetője állásfoglalásában azt mondta, hogy az iskola úgyis nagy részt vállal a jó nevelésben. Az oktatásban hangsúlyozzák, hogy a kiskorúak szexuális aktivitása illegális.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA