Az elmúlt évben legalább 4 ezer német lett mohamedán
(forrás: www.kath.net – 2006. július 10.)

Egyre több német tér át az iszlám hitre. Számuk az évezredfordulón mért évi 300-ról 2004-re ezerre növekedett. Az elmúlt évben legalább négyezren lettek mohamedánok, jelentette a német iszlám-archív központi intézet. Az intézetnek nincs plauzíbilis magyarázata erre a tendenciára, mondta az intézet vezetője, Muhamad Salim Abdullah.

Míg korábban főleg mohamedánnal házasságot kötött asszonyok vagy a „kelet iránti nagy szeretetet” tápláló felsőfokú tanintézetbe járó diáklányok csatlakoztak az iszlámhoz, mára a legkülönbözőbb társadalmi rétegek tagjai teszik ezt. A német iszlám közösségbe – amely a német alkotmányvédők szerint közel áll a számos országban betiltott moszlim-közösséghez – jelentkezők száma is nem várt mértékben növekedett meg; közel 500 németet vettek fel.

A Németországban élő 3,22 millió mohamedán vallási élete szintén virágzik. Az intézet adatai szerint a klasszikus mecsetek száma az elkövetkező években meg fog duplázódni. Már ma 143 kupolával és minarettel, valamint könyvtárral, imateremmel és ifjúsági centrummal ellátott mecset létezik. 128 további épület van tervben vagy már épülőben. Ezeknek a finanszírozása nagy részben a közösségek tagjainak adományaiból történik. Hogy a 11 millió euróba került Duisburg-Marxloh-ban épült mecsethez az Észak-Vesztfáliai tartomány és az EU kerek 3,2 millió euróval járult hozzá, Abdullah szerint „érthetetlen kivétel”. Hiszen elkészülte után az épület a török vallási hatóság, a DITIB tulajdonába megy át.

Ezen kívül még legalább 2600 ima- és gyülekezőterem van a hátsó udvarokban, gyárépületekben vagy műhelyekben, amelyeknek száma a jövőben szintén növekedni fog. Ennek okát Abdullah a mohamedánoknak a vallási hagyományukhoz való hűségük újraéledésében látja. Ez reakció arra az elutasításra, amely a német társadalom nagy részében az iszlámmal szemben megnyilvánul.

Az a minden mohamedánnal szembeni általános gyanú, miszerint terror cselekményeket támogatnak, a mohamedánokat a szellemi gyökereikkel való intenzívebb foglalkozáshoz vezeti. Ezt tükrözi az a tény is, hogy egyre nagyobb számban vesznek részt vallási rendezvényeken. A véleménykutatás adatai azt mutatják, hogy ezek a számok felül fogják múlni a 2004-eseket. Akkor átlagban a mecsetekben 493 ezren vettek részt a pénteki imán és 200 ezren a mindennapin. Ünnepnapokon 904 ezer mohamedán ment mecsetbe.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA