A főima alatti térdelés a liturgikus szabályzatban elő van írva
(forrás: www.kath.net – 2006. július 12.)

Augsburg/Németország
Walter Mixa püspök zarándokokkal és az augsburgi egyházmegyéből származó misszionáriusokkal találkozott. A beszélgetés témája a „szentmise – a keresztény élet kimeríthetetlen forrása” címet viselte. A püspök teológiai referense, Dr. Martin Tillmann vezette a diskurzust.

Mixa püspök véleménye szerint mindenekelőtt a fiatalságra való tekintettel kell az eucharisztia nagyobb tiszteletét az életben ismét a középpontba helyezni. „Meg kell magunktól kérdezni, mennyire fontos számunkra a szentmise, az eucharisztia, mit jelent számunkra a vasárnap. Ezek azok a témák, amikről beszélnünk kell”, mondta a püspök. Egy indiai egyházmegyében Valerian D’Souza püspök arra a kérdésére, a katolikusok hány százaléka jár náluk a vasárnapi misére, ezt válaszolta: „Aki katolikus, az eljön a misére.”

Mixa rámutatott arra, hogy a papok csak Jézus eszközei. A papok által fogalmazott imáknak a liturgiában nincsen helye, ugyanígy nincs semmi keresnivalójuk az oltáron a különböző könyveknek. „Összesen tizenkét főimánk van, úgy hogy minden bizonnyal mindig lehet belőlük az alkalomhoz illőt találni.” A liturgia nyelve nem a mindennapok nyelve, hanem az alkalomhoz, az istentisztelethez illő nyelv. Az átváltoztatás alatti térdelés szintén elő van írva a liturgikus szabályzatban.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA