A kereszt üzenete minden prédikációba beletartozik
(forrás: www.kath.net – 2006. szeptember 21. és 23.)

Lipcse/Németország
Jézus Krisztus keresztjének üzenete minden prédikációba beletartozik. Ha ez a tartalom hiányzik, a prédikáció hiábavaló, mondta az evangelizáló ProChrist akció vezetője, Ulrich Parzany kasseli plébános egy Lipcsében tartott teológiai kongresszuson. Sok pap gyáva és annak dörgölődzik, amit az emberek szívesen hallgatnak. Holott a kereszt üzenete a mai élet közepébe talál. Az emberek úgy vágynak stabil kapcsolatok után, mint talán még soha. „A kereszt az egyetlen lehetőség, amely számunkra az Istennel való stabil kapcsolatot lehetővé teszi.”

Parzany határozottan kiállt a „vevő a király”-mentalitású prédikációk ellen. Aki a hallgatók kívánságaihoz igazodik, azt az a veszély fenyegeti, hogy „ópium-vallást” hirdet.

A kongresszus egy másik résztvevője, a közép-német televízió intendánsa, Udo Reiter katolikus professzor szeptember 21-i felszólalásában azt mondta, hogy az Egyháznak a keresztény üzenet terjesztésére kell koncentrálnia, ha jelentőségében növekedni akar.

Az Egyház egyedüliségének jellemzője, hogy a halálon túli reményt tudja nyújtani. Ennek a reménynek a továbbadása az egyházi tevékenység magja. Reiter beszédében arra figyelmeztette az Egyházat, hogy ne aprózza el magát a társadalmi elkötelezettségekkel, mert ezzel túlságosan gyakran a korszellemnek hódol be.

A keresztény üzenetnek az emberek széles tömegeihez való eljuttatásában Reiter nagy lehetőséget lát az istentiszteleti rítuálék közvetítésével. A világos liturgiájú, korálzenével kísért hagyományos templomi térből közvetített istentiszteletek jobban megérintik a nézőket, mint az „önkifejező táncok és Powerpoint-prezentációk”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA