Rossz vicc
(forrás: www.kath.net – 2006. augusztus 29.)

Ankara/Törökország
Úgy hangzik, mint egy rettentően rossz vicc: XVI. Benedek pápát isztambuli látogatása során megölik. Ez a története egy Törökországban nemrég megjelent regénynek, amely három hónappal a pápa látogatása előtt jelent meg a könyvpiacon. Az isztambuli vikárius elszörnyedve reagált a publikációra.

Monsignore Louis Pelâtre egy újságinterjúban a vallással szembeni tisztelet hiánya miatt panaszkodott. „Ez nagyon szomorú”, állapította meg. A könyvet, amely „Papa’ya suikast” (Merénylet a pápa ellen) címet és „Ki fogja XVI. Benedek pápát Isztambulban megölni?” alcímet viseli, Yücel Kaya krimiszerző írta. 336 oldalon mesél intrikákról és szervezkedésekről, amelyekben az Opus Dei és a török titkosszolgálat játszik szerepet. Egy bíborosról is szó van, aki mindenképpen pápa szeretne lenni.

A mű több mint ízléstelen fikció: ama megfélemlítés és jogtalanság láttán, amelyben a kisebbségeknek Törökországban élniük kell, támadást jelent. Anatólia apostoli vikáriusa, Luigi Padovese és az apostoli nuncius, Antonio Lucibello arról biztosította a sajtót, hogy a pápa biztonsága nincs veszélyben.

Mindazonáltal Padovese beismerte, hogy bár Törökország hivatalosan laicista állam, de az elmúlt évtizedekben az iszlám nagyon megerősödött. Ez nagymértékben befolyásolja az országot. „Nem papíron, de a gyakorlatban”, mondta a „Messaggero di Sant’Antonio” hírügynökségnek.

A vallási kisebbségeknek semmi okuk az örömre. Mindenekelőtt a különböző felekezetek jogi elismerésére van szükség, követelte Padovese. „Például mi, mint katolikus egyház nem is létezünk Törökországban. A hivatalok tudják ugyan, hogy én a katolikus közösség feje vagyok, de valójában privát polgárként kezelnek.”

Törökország apostoli nunciusa, Antonio Lucibello, az „Il Giornale” jelentése szerint azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy a könyv „irodalmi fikció, és mint ilyent kell rá tekinteni”. Egy magát megnevezni nem akaró pap márciusban az „Asia News” hírügynökségnek küldött levelében a török mindennapokról így számolt be: „Néhány nacionalista újság továbbra is misszionáriusokról és az ő prozelitizmusukról beszél. Az emberek fejét újra azzal tömik tele, hogy az Egyház a törököket meg akarja téríteni, és ezért veszélyt jelent az ország számára.”

„Törökországnak több mint 70 millió lakosa van, és közülük csak 150 ezer keresztény. Azt kérdezem magamtól, hogy egy ország, amely magát laicistának és demokratikusnak nevezi, miképp félhet pár megtéréstől, mikor néhány újság a kereszténységből az iszlámra térésre buzdít – mindenekelőtt házasság révén –, amelyből nincs is olyan kevés.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA