„Az iszlámot ugyanúgy lehessen kritizálni, mint a kereszténységet”
(forrás: www.kath.net – 2006. október 2.)

Trier/Németország
„Az iszlámot ugyanúgy lehessen kritizálni, mint a kereszténységet”, vélte Trier püspöke, Reinhard Marx a „Trierischer Volksfreund” című lapnak adott interjújában. „Ez magában foglalja azt a tiszteletet, ami az embereknek szent.”

Marx püspök helyeselte, hogy Berlinben levették a műsorról Mozart operáját (lásd: a „Német opera lefejezi Jézust” című cikket). „Mindazonáltal a félelem nem mindig jó tanácsadó”, tette hozzá. „Meggyőződésem, hogy a kritika kereszttüzébe került pápai iszlám-kijelentést tudatosan értelmezték félre. Ez nem kedvező előfeltétele a párbeszédnek.” A püspöki konferencia általános gyűlésén még egyszer világossá tette, „hogy teljesen egyetértünk a pápával”.

Benedek pápa Regensburg után tett kijelentéseivel és különböző találkozásaival mindent elmondott és megtett. „Többre nincs szükség”, szögezte le a trieri püspök.

Interjújában a püspök a továbbiakban a kapitalizmust is kritizálta. „Puszta kapitalizmus szociális felelősség nélkül: így úgy tűnik a másik triereri Marxnak mégis igaza lesz, és én ezt szörnyűnek találnám”, mondta a püspök utalva az 1818-ban Trierben született Karl Marx-ra.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA