Amerikai püspökök dokumentumot terveznek az eucharisztia kiszolgáltatásáról
(forrás: www.kath.net – 2006. október 24.)

Washington/USA
Az US-amerikai püspökök egy új, az eucharisztia méltó fogadásáról szóló dokumentum megalkotásával foglalkoznak. Az irat, ami jelenleg még csak tervezetében van meg, a következő jelszót viseli: „Boldogok, akik a te vacsorádra hivatalosak: Méltó előkészület Krisztusnak az eucharisztiában való fogadására.”

Az a katolikus, aki „tudatosan és makacsul” visszautasítja az egyházi tanítást vagy visszautasítja az Egyház erkölcsi követelményeit ne fogadhassa az eucharisztiát, olvasható a tervezetben, amelyet a püspökök a november 13. és 16. között Baltimore-ban megrendezésre kerülő tanácskozásukon kapnak meg. A dokumentum elkészítését Newark érseke, John F. Myers szorgalmazta, aki a püspököknek azt ajánlotta, hogy adjanak ki egy útmutatót az eucharisztia méltó kiszolgáltatásáról.

Amerikában hosszabb idő óta vitatkoznak azon, hogy olyan politikusok, akik aktívan síkra szállnak az abortuszért, áldozáshoz járulhatnak-e. A vatikáni istentiszteletek kongregációjának prefektusa, Francis Arinze bíboros, egy múlt évben adott interjújában úgy vélte, hogy a válasz erre a kérdésre teljesen egyértelmű. „Ha valaki azt mondja, hogy egyetért azzal, hogy a születendő gyermekeket megöljék, ma is egyetért ezzel, és ezután is egyet fog ezzel érteni, majd megfordul és azt mondja, hogy szentáldozáshoz akar járulni, akkor ennek a problémának a megoldásához valóban egy Vatikánból jött bíborosra van szükségük?”

Ugyanez érvényes a homoszexuális aktivistákra. „Respektáljuk az embert, ugyanakkor egyértelmű az álláspontunk, ami az igazságot érinti”, mondta Arinze. Az az ember, aki kiéli homoszexuális hajlamait, magát zárja ki az áldozásból.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA