A homoszexuális mozgalmak és a vallás közötti összeütközés
(forrás: www.kath.net – 2007. február 11.)

Vatikán
John L. Allen, Vatikán-szakértő a „National Catholic Reporter” számára szabályos időközökben megjelenő újságcikkében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a brit kormánynak pár nappal ezelőtt meghozott határozata nagy kihívást jelent a katolikus Egyház számára. „Nem csak a jogi megítélésre, hanem annak a lehetőségére vonatkozóan is, hogy a szexualitásról és a családról szóló pozitív üzenetét terjeszthesse”, mondta. A brit kormány határozata ugyanis azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban a kormány által létrehozott katolikus örökbefogadó intézeteknek is követniük kell azon új szabályt, miszerint a homoszexuális párok is örökbe fogadhatnak gyermekeket.

John L. Allen ezt a történetet „a jólétű északon folyó kulturális mega-trendként” karakterizálja, amely a „homoszexuális jogi mozgalmak feltartóztathatatlan ereje és a tradicionális családi értékekhez ragaszkodó megingathatatlan vallási kötődések közötti összeütközésként” fogható fel. A vatikáni újságíró a Svédországban, Kanadában, Franciaországban és az USA-ban nemrég lezajlott eseményekre emlékeztetve arra hívja fel a figyelmet, hogy a bíróságoknak a jövőben egyre gyakrabban kell majd olyan keresztények panaszával foglalkozni, akik a homoszexuálisok jogaival kapcsolatban meggyőződésükben érzik magukat diszkriminálva.

Nem kell nagyon megerőltetnünk a fantáziánkat, hogy „elképzeljük, ahogy a jövőben a papokat azért büntetik vagy akár börtönbe is csukják, mert a homoszexuálisok jogai ellen tesznek kijelentéseket”, mondta az újságíró.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA