Jön a szkizma az anglikánoknál?
(forrás: www.kath.net – 2007. január 11.)

London/ Anglia
Az anglikán világközösség feje bevallotta, hogy a homoszexuális klérusról folyó belső vita a szkizma felé mozog. Canterbury érseke, Rowan Williams egy Nagy-Britanniában sugárzott tévéadásban azt mondta, hogy szkizmától tart.

A szkizma az embereket egymás vádolásába és keserűségbe kergeti, panaszolta az érsek. Az anglikánoknál 2003 óta létezik véleménykülönbség az egyház liberális elemei és az inkább tradicionális beállítottságú többség között. A vita tárgya: a homoszexuálisok felvétele az anglikán klérusba.

A gyakorló homoszexuális Gene Robinson-nak New Hampshire püspökévé választása váltotta ki az anglikán közösségben a növekvő ellentéteket. A legsúlyosabb ellenvetések az afrikai anglikán közösségtől jönnek.

Egy nőnek, az amerikai Katherine Jefferts Schori-nak az USA-amerikai episzkopalegyház főnöknőjévé való kinevezése is hozzájárult a szakadáshoz. „Nincs garantálva, hogy az anglikán közösség úgy fog tovább működni, mint eddig”, mondta Williams. „Természetes, hogy ez bizonytalanságot szül, és ez nyilván fájdalmas mindenki számára, de nincs lehetőség előre jutni anélkül, hogy ezeket a döntő kérdéseket ne oldjuk meg.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA