Katolikus papok kopogtatnak a muzulmánok ajtaján
(forrás: www.kath.net – 2007. január 25.)

Bologna/Olaszország
Egy eleddig példa nélkül álló kezdeményezés során Bologna-ban a húsvéti ünnepek alatt katolikus papok muzulmánokat fognak otthonaikban meglátogatni, hogy ezzel a városban a római katolikus Egyház és a muzulmán közösségek közötti feszült helyzetet enyhítsék.

A kezdeményezést a város érseke, Carlo Caffara bíboros támogatja, miután a muzulmánok a város segédpüspöke, Ernesto Vecchi kijelentései miatt panaszt nyújtottak be nála. A segédpüspök a „La Stampa” torinói újság állítása szerint arról beszélt, hogy a muzulmánok Olaszországban a kebab éttermekkel, telefon-call központokkal és üzletekkel „iszlám-stratégiát” követnek.

A bolognai egyházmegye ezért most arra törekszik, hogy az iszlám közösségekkel való kapcsolatát ezzel a kezdeményezéssel megjavítsa. „A papok látogatása ajánlat arra, hogy egymásnak jót kívánjanak.” Ezt nyilatkozta a „La Stampa” újságnak Caffarra bíboros, akit 2003-ban neveztek ki Bologna érsekének.

Elődje, Giacomo Biffi bíboros akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor az olasz hatóságoknak a muzulmán bevándorlókkal szembeni viselkedését kritizálta. A hatóságokat arra szólította fel, hogy a keresztény bevándorlókat részesítsék előnyben, mert „ők jobban integrálódnak az olasz társadalomba”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA