Ruini bíboros hamarosan állást foglal a házasság nélkül együtt élő párok kérdéséről
(forrás: www.kath.net – 2007. február 13.)

Róma/Olaszország
DICO – ez a rövidítése annak a heves vitának, amely Olaszországban folyik azon párok jogi státuszáról, akik házasságlevél nélkül élnek együtt. Az együttélés jogairól és kötelességeiről szóló törvényjavaslat (i diritti e doveri delle persone stabilmente conviventi, röviden DICO), amelyet február 8-án a Romano Prodi vezette közép-bal kormány terjesztett elő, felborzolta a kedélyeket.

Az olasz püspöki konferencia elnöke, Camillo Ruini bíboros bejelentette, hogy nemsokára kiadnak egy hivatalos közleményt, amely minden olyan személy számára „kötelező érvénnyel bír, aki a katolikus Egyház tanítóhivatalát követi”. És amely „mindenki számára világosságot fog hozni”, mondta a bíboros a La Republica napilapnak.

Az Egyház attól fél, hogy a házasságon kívüli együttélések jogi felértékelése a házasság intézményét gyengíti. „Ha pontosak vagyunk, akkor ez azt jelenti, hogy a de-facto párok, köztük a homoszexuálisok is, a közjogban, nem a magánjogban kapnak ezentúl helyet”, mondta Marco Politi, az újság vatikáni megfigyelője. „Ez eddig nem volt így. És ezt az elvet most elfogadták.”

A korábbi államfő, Francesco Cossiga az olasz püspöki konferencia elöljáróját, Camillo Ruini bíborost nyílt levélben szólította fel: „A püspökök ebben a kérdésben ne bújjanak el tovább a bátor pápa mögé.”

XVI. Benedek pápa február 12-én a Naturrecht (természeti jog) kongresszusán a család témájáról beszélt. Aki a család intézményét gyengíti, az az egész társadalomnak árt. „Egyetlen törvényhozó sem nyúlhat hozzá a Teremtő szabályaihoz anélkül, hogy a természeti törvény ellen vétő törvényekkel a társadalom jövőjét ne veszélyeztetné.” Magánérdekeket nem szabad joggá nyilvánítani.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA