Az olasz egyház felháborodása egy farsangi Jézus-figura miatt
(forrás: www.kath.net – 2007. február 1.)

Torino/Olaszország
Olaszországon a felháborodás moraja zúg végig, mert egy kínai vállalat az interneten alig potom harminc euroért egy fehér köntösből, barna hosszúhajú parókából, szakállból és plasztik töviskoszorúból álló farsangi kosztümöt kínál.

A vásárlás egy észak-olaszországi vállalaton keresztül zajlik. Az egyházi vezetők felháborodottan reagáltak a hírre. „A vallás kigúnyolása bűntett”, mondta Velasio De Paolis püspök, a legfelső egyházi bíróság titkára, aki a veronai ügyészséget arra szólította fel, hogy kezdje meg az ügyben a nyomozást. Az alázat keresztényi erényét szégyentelenül kihasználják, míg az iszlámmal szembeni tiszteletlenséget túlságos érzékenységgel kezelik, bírálta a püspök.

Achille Silvestrini kúriai bíboros a hívek „vulgáris és megbocsáthatatlan megsértéséről” beszél. „Jézus alakja sokkal több, mint egy emberi figura; szimbolikus értéke van, és ezért az ilyesfajta tévedésektől meg kell védeni”, jelentette ki Silvestrini.

A pogányságba való visszatérésről beszélt P. Vittorino Grossi, a Pápai Történettudományi Bizottság titkára. „A mostani eset talán még súlyosabb, mint az az 1800 évvel ezelőtt a Palatinuson kitett rajz, amely Jézust egy szamárfejjel ábrázolta”, mondta Grossi atya. Ez „a hívek milliói számára csúnya gyalázás és blaszfémia”.

Ersilio Tonini bíboros úgy vélte, hogy a társadalomban meg kell szólalnia a „vészharangnak” a hitet ért ezen súlyos támadás láttán. „Senki nem tudja ennek következményeit felmérni és szépíteni”, mondta.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA