24 meggyilkolt pap, illetve szerzetes 2006-ban
(forrás: www.kath.net – 2007. január 2.)

Vatikán
2006-ban 24 katolikus papot és szerzetest öltek meg a világon, eggyel kevesebbet, mint az előző évben, jelentette a vatikáni hírügynökség, a Fides. A legtöbb gyilkosság, szám szerint 11, az afrikai országokban történt. Egyedül Kenyában három pap esett áldozatul halálos merényletnek, Nigériában kettő. Szomáliában egy olasz szerzetesnő halt meg azokban az összetűzésekben, amelyeket XVI. Benedek pápa félremagyarázott regensburgi beszéde váltott ki.

Az amerikai kontinensen nyolc papot, illetve szerzetest öltek meg, kettőt közülük Brazíliában, ahol egy a szociális munkában segédkező szerzetesnőt egy egykori rab ölt meg. Ázsiában négyen estek halálos merénylet áldozatául, ketten közülük Indiában.

Törökországban az olasz misszionárius, Andrea Santoro halt meg, akit egy fiatalkorú a templomban lőtt le, miközben a pap imába merült. Óceániában egy szerzetest gyilkoltak meg. Az irgalmas barátot Pápua Új-Guineában lőtte le egy ismeretlen.

A Fides a meghalt papokat és szerzeteseket tudatosan nem nevezi mártíroknak. A katolikus Egyházban az számít vértanúnak, akit kifejezetten a hitéért ölnek meg.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA