Iszlám – a kommunizmus óta a legnagyobb veszély
(forrás: www.kath.net – 2007. február 15.)

Rochester/Anglia
Az iszlám jelenti nyugat számára a kommunizmus óta a legnagyobb veszélyt, jelentette ki Rochester anglikán püspöke, Michael Nazir-Ali. Az 57 éves püspök egy pakisztáni síita családból származik; de már apja kikeresztelkedett. Iszlám kérdésben Nazir a brit trónörökös, Prinz Charles tanácsadója.

A „Kent on Sunday” vasárnapi lapnak adott interjújában a püspök óva int az iszlám növekvő befolyásától, amire átfogó politikai és szocio-ökonómiai ideológiaként kell tekinteni.

Az iszlámmal szembeni reakcióként Nazir a kereszténység megerősödését követeli. „A nyugat egy mindent átfogó ideológiával áll szemben, és ha nem talál vissza saját szellemi gyökereihez, nem fog tudni ezen ideológiával szemben ellenállást tanúsítani.” Ha a kereszténység hanyatlása tovább tart, Nagy-Britannia „egyfajta pogányságba” esik vissza, mert az országnak hiányzanak azok az erkölcsi erői, amellyel szembe tudna szállni ezzel a trenddel.

Az ENI ökumenikus hírügynökség adatai szerint az 1995 óta hivatalában levő egyházfő a vallások-közötti párbeszéd legképzettebb szakértőjének számít, aki már sokat írt az iszlám és a kereszténység kapcsolatáról, és mindkét vallás jobb megértéséért szállt eddig síkra, különösen szülőhazájában, Pakisztánban.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA