Ateista parancsolat: Élvezd az életedet!
(forrás: www.kath.net – 2007. február 10.)

Hamburg/Németország
A német író és nevelés-tudós, Michael Schmidt-Salomon közzétette a Tízparancsolat ateista alternatíváját. A bibliai parancsok évezredek óta adják meg az útmutatásokat azokra a kérdésekre, amelyekkel az emberek a mindennapokban újra és újra találkoznak. De most az idő megérett az új orientálódásra. „Miközben technikailag a 21. században vagyunk, világképünket többnyire még mindig évezredes öreg mítoszok alakítják”, idézték Schmidt-Salomon-t január 28-án az észak-német rádió „Freiheit und Verantwortung” (Szabadság és felelősség) című adásában.

Schmidt-Salomon „tíz parancsát nem isten adta ki és nem is lettek kőbe vésve”. Az első parancs így szól: „Ne szolgálj se idegen, se honi isteneket, hanem az etika nagy ideálját, amellyel a világ bajait lehet csökkenteni!”

Schmidt-Salomon magyarázatában ez áll: „Azok, akik azt állítják, hogy különösen közel vannak az istenükhöz, többnyire olyanok, akik az igazi emberek gondjaihoz különösen távol állnak. Ne vegyél részt ebben a szomorújátékban! Aki a tudományt, a filozófiát és a művészetet bírja, annak nincs szüksége vallásra!”

A negyedik „ajánlás” így szól: „Ne hazudj, ne csalj, ne lopj, ne ölj – hacsak, végveszélyben nincs másra lehetőséged, hogy a humanitás eszméjét érvényre juttasd!” A kilencedik „ajánlásban” arra szólítja fel az embert: „Élvezd az életedet, mivel nagy valószínűséggel csak ez az egy adatott neked!”

Schmidt-Salomon a humanista Giordano-Bruno-alapítvány vezetőségének a szóvivője


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA