Mecset lesz a St. Pölten-i dómból?
(forrás: www.kreuz.net – 2007. március 16.)

St. Pölten/Ausztria
Március 11-én, vasárnap a St. Pölten-i dóm plébánosa egy csoport mohamedánt hívott meg a püspöki templomba. A látogatás során aztán súlyos következményekkel járó dolgot tett: elajándékozta az Isten házát.

A vallások-közötti találkozó mottója „szívből szívnek” volt. Norbert Burmettler atya 2006 szeptembere óta a dóm plébánosa. Az 58 éves pap a dóm-káptalannak is tagja, és Klaus Küng püspök szoros követőjének számít.

A találkozó szervezői a dóm-plébánia mellett a katolikus akadémiai szövetség és az iszlám kulturális egyesület volt. Körülbelül hatvan személy vett részt a találkozón, közöttük mintegy tizenöt muzulmán imámjuk vezetése alatt.

Burmettler atya barátságosan köszöntötte az iszlám vendégeket és – miként ez az ilyen találkozásokkor szokásos – bocsánatot kért tőlük a keresztényeknek a múltban elkövetett állítólagos rémtettei miatt.

Utána biztosította a vendégeket, hogy nem arról van szó, hogy valakit meg akarnak téríteni, hanem hogy „pozitív hatást” érjenek el és a „kölcsönös megértést” felkeltsék. Ezután elmagyarázta, hogy a barokk stílusban berendezett dóm freskóit és szobrait nem szabad Isten képmásának tekinteni és ezért azok nem jelentik Allah megsértését. Isten jelenlétéről a tabernákulumban az elővigyázatosság kedvéért inkább nem mondott semmit.

A találkozó végén aztán Burmettler atya súlyos hibát követett el: arra szólította fel az imámot, hogy imádkozzon Allahhoz. Az imám nem hagyta magát kéretni, tüstént recitálni kezdett a Koránból.

Az iszlám jog szerint azonban egy templom, amely egyszer Allah kultuszául szolgált, örökre az iszlám tulajdona marad – mecsetként.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA