Népegyház – Adieu
(forrás: www.kath.net – 2007. június 6.)

Bécs/Ausztria
A „népegyház” a múlté, szögezte le Cristoph Schönborn bécsi bíboros a „Vorarlberger Nachrichten” című újságnak adott interjújában. A bíboros szó szerint ezt mondta: „Egy nép-egyházból egy választást igénylő egyházba való átmenet korában élünk; egy a tradíciókban gyökerező egyházból azon emberek egyházába, akik valóban megvallják ezen egyházba való tartozásukat.” (Németül: „Wir leben in einem Umbruch von einer Volkskirche zu einer Entscheidungskirche; von einer in Traditionen verwurzelten Kirche zu einer Kirche von Menschen, die sich wirklich zu ihr bekennen.”)

A bíboros arra is rámutatott, hogy a jövőben az Egyháznak nem minden szolgáltatására lehet minden további nélkül, természetszerűleg igényt tartani. Ezért arról van szó, „hogy nem csak alkalmi fogyasztó lehet valaki, ha éppen sürgős szüksége van az Egyházra, hanem az Egyház tagjának aktív résztvevőnek, hitvallónak kell lennie”.

Interjújában Schönborn bíboros védelmébe vette a pápának a több latin mise bemutatását követelő felhívását. Nem baj, ha a hívek a Miatyánkot latinul is el tudják énekelni. Ezenkívül bejelentette, hogy az Egyház a jövőben „a hit, az erkölcs, a gazdaság és a politika kulcskérdéseihez egyértelműebben, világosabban” fog hozzászólni.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA