Amikor férfiak csipkés öltözéket viselnek
Beszámoló a genezáreti halász cathedrájának oltáránál újra felbukkanó csipkéről
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. november 8.)

(Részlet)

A november 5-i pápai mise pompás visszatérése volt a kelet, a visszajövő Úr felé való orientáltságnak, a Felé, aki nekünk az üdvhöz vezető utat mutatja. A mise arra is lehetőséget adott, hogy más régi szokások is felragyoghassanak.
      Ez a mise főpróbául szolgált az első tridenti rítusban bemutatott pápai miséhez, amire a szóbeszédek szerint ádvent első vasárnapján kerül sor. Az oltár közepére visszahelyezett feszület mellett most azonban egyelőre csak a csipkével díszített albák jelentették a hagyományhoz való visszatérést. XVI. Benedek pápa Boldog XXIII. János pápa albáját viselte, amely hosszú éveken keresztül összetekerve nyugodott a pápai sekrestye egyik sarkában más kincsekkel együtt, melyek mind felfedezésre várnak.
      Az új ceremóniamester, Guido Marini az egész mise alatt imára kulcsolt kézzel állt a pápa mellett, ahogy az illik. Ő maga is csipkével gazdagon díszített karinget viselt, melyet az elfelejtettség évei után erre az alkalomra molytalanítani kellett. A mise alatt készült fotókon látszik, hogy nem csak a pápa és szertartásmestere, de mások is újra felfedezték maguk számára a csipkét.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA