Tridenti rítusú szentmise Észak-Komáromban
írta: Stubendek László
stubendek.laszlo@nextra.sk

2007. október 27-én 18 órakor
az észak-komáromi Szent András-templomban tridenti rítusú szentmise lesz


Komárom, Magyarország egyik legrégibb vára, városa, stratégiailag fontos helyen, vizek ölelésében, a Duna és a Vág folyó találkozásánál fekszik, félúton Pozsony és Budapest között.

Kelta sírok, Celemantia és Brigetio római városokból származó szarkofágok, késő avar és honfoglalás kori leletek bizonyítják ősiségét. Anonymus Camarum néven említi.

Ide lopták a jeges Dunán át a komáromi várban megszületett V. László király koronázásához a Szent Koronát. Az ún. Öregvár 1557-évi kiépítéséről 2007-ben a Szlovák Nemzeti Bank ezüst 500 koronást bocsátott ki. A 19. századra mintegy 200 ezer katona befogadását biztosító, a Duna köré kiépült város óriási erődrendszere ma a „Világörökség” cím hivatalos várományosa.

A szépen fejlődő város megélte az „Aranyemberek” korszakát, Klapka tábornok hősies kivonulását, és ő ajándékozta a világnak Jókait és Lehár Ferencet is. – De a trianoni tragédiát alig tudta túlélni.


Az ősi, nagyobb városrészt, Komárno helyett mi inkább Észak-Komáromnak hívjuk, utalva ezzel is a mai, a kis-Magyarországnak maradt déli városkával való együvé tartozásra.

A Szent András-templomot mai formájában a jezsuiták építették, majd a bencések temploma lett. Maulberts és Lukas Cracker freskóit a földrengések, majd a Dunán is átterjedő, szinte az egész várost elpusztító tűzvész emésztették el.
     A templomot 1860. október 28-án szentelte újra Scitovszky János (1785-1866) bíboros hercegprímás, esztergomi érsek. Ennek emlékét ünnepeljük most hagyományos, tridenti rítusú szentmisével. A szentmisére a templom újraszentelésének 147. évfordulója alkalmából, a XV. Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei és Egyházművészeti Fesztivál keretében, különösen nagy érdeklődés közepette fog sor kerülni.


A képeken a Szent András templom (kívül és belül) és a város főtere, a Klapka tér – a városházával, előtte Klapka György szobrával


KÉPSOROZAT A SZENTMISÉRŐL


2007. október 7-től november 30-ig, Szent András apostol ünnepéig tartják a városban a
XV. HARMONIA SACRA DANUBIANA 2007
Egyházzenei és egyházművészeti fesztivált

A fesztivál Szent Imre születétének ezredik, Árpádházi Szent Erzsébet születésének 800. és Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulója jegyében zajlik.

A fesztivál főszervezője: Csemadok Komáromi Városi Szervezete
Stubendek László, elnök. A fesztivál az SzK Kulturális Minisztériuma valamint Észak- és Dél-Komárom városok önkormányzatainak anyagi támogatásával valósul meg.

A fesztivál programja október 27-én, szombaton:
16.30 – Énekkarok szabadtéri hangversenye a Klapka téren
17.30 – Fesztiválköszöntő hangverseny a Szent András-templomban

18.00 – Ünnepi szentmise a Szt. András-templom újraszentelésének évfordulóján. Celebráns: ft. Kovács Ervin, a CLSMA clericus protectora. Az ordináriumot vezényli: Stubendek István. Orgonán közreműködik: Ternóczky István és Göttinger Márk. Közreműködnek: A Kaposvári Székesegyház Kórusa, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK énekkara, a zselízi Franz Schubert Vegyeskar, a Vox Femina Női Kar, A perbáli Maklári József vegyes kar, a somorjai Híd Vegyes Kar, a párkányi Stilla Pectus Női Kar, a budapesti Szent Mihály Laikus Káptalan (CLSMA), az észak-komáromi Schola Mariana és a Concordia Vegyes Kar.


A hírrel kapcsolatos további cikkek a honlapon:
        A Szent Ágoston Liturgikus Műhely közleménye
        „… előmozdítsa az egyes templomokban a régi rítus fölelevenítését”
        Tanfolyam az ún. tridenti rítus elsajátítására
        Klasszikus római rítusú (ún. tridenti) misék Budapesten
        Tridenti misék a Jáki kápolnában


vissza

a HÍREK oldalra                a MAGYARORSZÁG oldalra               a KEZDŐLAPRA