„Szászszázalékig egyetértek a motu proprioval”
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. október 28.)

Bruno Volpe, az olasz online-magazin „Petrus” szerkesztőjének interjúja Msgr. Guido Marini-val, a pápa új szertartásmesterével

Kérdés: Először is Isten hozta, és minden jót kívánok.
Msgr. Marini: Köszönet a jókívánságokért – nagy szükségem van rájuk. Hiszen tudja, hogy nem régen érkeztem csak Rómában, még körül kell néznem, tanulnom, gondolkodnom kell. Annyi mindent kell csinálni, a munkám nehéz, ezt elhiheti.

Kérdés: Nehéz feladatot vállalt.
Msgr. Marini: Bizony. A Szentatya szertartásmesterének élete tele van problémákkal. A figyelemm központjában állunk, és nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy nagy hibákat csináljunk.

Kérdés: Sokan mondták, hogy azért hívták erre a posztra, mert Ön a liturgiát illetően tradicionálisabb és józanabb, mint elődje, Piero Marini érsek. Mi az Ön elképzelése a liturgiáról?
Msgr. Marini: A liturgia olyan, mint amilyennek az Egyház akarja és tanítja, se nem több, se nem kevesebb. Én nem vagyok az a típus, aki szereti az újításokat és különösségeket. Még akár banálisnak is tűnhetek, de a liturgia – az Egyház által előírt szabályokkal szembeni tisztelet, és én nem látom okát, miért kellene ezekkel szemben engedelmetlennek lennem.

Kérdés: Azt mesélik, hogy Genovában, ahol Ön eddig működött, a liturgia nagyon ápolt, józan, mégis elegáns, mindenféle bizarr különcködéstől mentes…
Msgr. Marini: De hát ez a liturgia lényege. Ismétlem: senki nem cselekedhet az Egyház liturgiájának törvénye ellen. A szentmise ajándék, kegyelem, nem pedig előadás. Ezért nem találmány, hanem a liturgikus szabályok tökéletes tiszteletben tartása.

Kérdés: XVI. Benedek pápa nemcsak nagy teológus, hanem neves liturgikus is, aki szerint a korrektül kivitelezett liturgia előkelő jelentéssel bír…
Msgr. Marini: Számomra ajándék a Szentatyával együttdolgozni. A pápa népszerűsége, az igazságról és bátorságról szóló prédikációi mindenki számára láthatóak. A liturgiát illetően pedig tökéletesen egyet értek a pápa fő kijelentésével: a szentmise egy áldozat.

Kérdés: Véleménye szerint a legújabb időkben is vannak még visszaélések e területen?
Msgr. Marini: Hiszen tudja – az Egyház nagy. De ahogy a pápa maga is beismerte a „Summorum Pontificum”-hoz írott kísérő levelében, adódtak visszaélések és extravagáns interpretációk. De azt bizonyossággal mondhatom, hogy én nem leszek semmilyen tákolmány szerzője. Én arra fogok szorítkozni, hogy a meglevő szabályokat lelkiismeretesen alkalmazzam.

Kérdés: Megragadom az alkalmat, hogy megkérdezzem, mi a véleménye a motu proprioról, amivel a pápa felszabadította a tridenti rítust?
Msgr. Marini: Szászszázalékig egyetértek a motu proprioval. Megjelentetése az okosság, az igazságosság, a nagylelkűség és a gondoskodás tette volt.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA