Az ördög eszközei
(forrás: www.summorum-pontificum.de és kreuz.net – 2007. október 12. és 15.)

Andrea Tornielli olasz újságíró az Il Giornale újságban arról számolt be, hogy a pápa nagyon elégedetlen azzal a visszautasító magatartással, amit a Summorum Pontificum” még az olasz püspökök között is kiváltott. Ezért számítani lehet azzal, hogy a Vatikán a közeljövőben kötelező érvényű normákat fog kidolgozni az új törvény korrekt megvalósítására.

Már napokkal ezelőtt, október 6-án az Istentiszteletek Kongregációjának titkára, Malcolm Ranjith érsek előadást tartott Herzogenbusch, dél-hollandiai városban a „Summorum Pontificum” pápai motu proprioról, amelyen élesen kritizálta azokat a püspököket, akik megtagadják az engedelmességet a pápával szemben, és akik ezáltal abba a veszélybe sodorják magukat, hogy „az ördög eszközeivé” váljanak. Ezt jelentette az amerikai pap, John Zuhlsdorf internetes blogján.

Ranjith érsek felszólította püspök társait, hogy a motu propriot kicsinyes és trükkös szabályokkal ne gáncsolják el. Az Egyházban azt kell tenni, amit a Szentatya mond: „Ha ezt az alapelvet nem követjük, akkor megengedjük, hogy nem kisebb, mint az ördög eszközeivé váljunk.”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA