Világosságot, egyértelműséget kérek végre
(forrás: www.kath.net – 2008. február 1.)

XVI. Benedek pápa arra kérte a jezsuitákat, hogy kétértelműség nélkül szolgáljanak hűségesen az Egyháznak és a tanítóhivatalnak. A pápa ezt a világ legnagyobb férfi szerzetesrendjének általános rendi gyűlésén résztvevő tagok számára adott kihallgatáson mondta.

„Miközben ti mindenütt a világon Isten jelenlétének a nyomait keresitek, és a megértés és dialógus hídjait veritek, az Egyház mandátumához is hűeknek kell maradnotok és Isten szavához kell ragaszkodnotok, úgy hogy a katolikus tan igazsága és egysége teljes egészében megőrződjön. Ez nem csak az egyes jezsuiták tevékenységére érvényes, hanem minden műveteknek és intézményeteknek mindig világos és egyértelmű identitásának kell lennie, hogy apostoli aktivitásotok célja senki előtt ne maradjon homályos.

Ennek előtte a jezsuiták új rendfőnöke, Adolfo Nicolas, rendjének a pápa és az Egyház iránti hűségét hangsúlyozta. „Fáj nekünk, Szentatyám, ha közülünk egyesek elkerülhetetlen gyengeségét és felületességét olykor arra használják fel, hogy dramatizálják a helyzetet, és úgy tegyenek, mintha konfliktus vagy ellenzékiség állna fenn sorainkban. Ezek gyakran csak az emberi határok és tökéletlenségek jelei – vagy az elkerülhetetlen feszültségek, melyek a mindennapi életben előjönnek. De mindez nem csillapítja azon szenvedélyünket, hogy az Egyházért harcoljunk.”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA