A vatikáni böjti lelkigyakorlat
(forrás: www.kath.net – 2008. február 11.)

A pápa erre a hétre visszavonult. A római kúriával együtt vasárnap este óta böjti lelkigyakorlaton vesz részt az apostoli palotában. Ezért szokásos heti programjait, mint például az audienciákat, erre a hétre lemondta. 2008 böjti prédikátora a jezsuita biblia-tudós, Albert Vanhoye, akit XVI. Benedek pápa kreált bíborossá. A böjti prédikációk témája a „Krisztus mint főpap” téma körül forog.

„Nagyon meglepett, hogy a pápa engem választott ki”, mondta a bíboros. „De mivel a pápa szolgálatában állok, egyszerűen elfogadtam a feladatot. A zsidókhoz írt levélből akarok kiindulni – nagyon mély és gazdag tanítás. Krisztus mint főpap – ez hitünk biztos támasza, mely nélkül a modern világ nehézségeivel szemben nem tudjuk felvenni a harcot.”

Intenzív hét vár tehát a kúria tagjaira. A lelkigyakorlat résztvevői minden reggel kilenckor a laudest, negyed tizenegykor a tercet, este háromnegyed hatkor a vesperást imádkozzák. Ezt követi még a szentségimádás. Vanhoye minden nap háromszor prédikál. Színhely a pápa palotájának modernül berendezett „Redemptoris Mater” kápolnája.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA