„Imádkozzunk a zsidókért is”
(forrás: liturgikus lista – 2008. február 7.)

Szentszéki jegyzék XVI. Benedek pápa „Summorum Pontificum” kezdetű Motu proprio-jának rendelkezéseiről a nagypénteki liturgia zsidókért való könyörgését illetően

A Szentatya 2007. július 7-én kibocsátott „Summorum Pontificum” kezdetű Motu proprio-ja lehetővé tette a Római Misekönyv II. Vatikáni zsinat előtti legutolsó változatának használatát, amelyet 1962-ben tettek közzé Boldog XXIII. János engedélyével. Utalással XVI. Benedek pápa rendelkezésére, a Szentszéki Államtitkárság jegyzékben közli, hogy a nagypénteki liturgia „Oremus et pro Iudaeis – Imádkozzunk a zsidókért is” fohászának szövegét az említett Római Misekönyvben a következő szöveggel kell helyettesíteni:

Oremus et pro Iudaeis
Ut Deus et Dominus noster illuminet corda eorum, ut agnoscant Iesum Christum salvatorem omnium hominum.
Oremus. Flectamus genua. Levate.
Omnipotens sempiterne Deus, qui vis ut omnes homines salvi fiant et ad agnitionem veritatis veniant, concede propitius, ut plenitudine gentium in Ecclesiam Tuam intrante omnis Israel salvus fiat. Per Christum Dominum nostrum. Amen.

A szöveg a Vatikáni Rádió olasz műsorának nem hivatalos, de P. Federico Lombardi SJ vatikáni szóvivő által jóváhagyott fordítása szerint így hangzik:

„Imádkozzunk a zsidókért is. A mi Urunk Istenünk világosítsa meg szívüket, hogy ismerjék el Jézus Krisztust, minden ember Üdvözítőjét. Mindenható, Örök Isten, Te, aki azt akarod, hogy minden ember üdvözöljön és eljusson az igazság megismerésére, add meg kegyesen, hogy belépve egyházad népeinek teljességébe, egész Izrael üdvözöljön. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.”

Ezt a szöveget az idei évtől kezdődően kell használni, minden nagypénteki liturgikus szertartáson, amelyet az idézett Római Misekönyv szerint végeznek – hangzik a Szentszéki Államtitkárság február 4-én kelt jegyzéke, amelyet az Osservatore Romano vatikáni napilap szerdai száma tett közzé.

Itt jegyezzük meg, hogy a Pápa döntése a szövegváltoztatást illetően válasz azokra az ellenvetésekre, amelyeket a 2007. július 7-i „Summorum Pontificum” kezdetű Motu proprio-jának közzététele váltott ki. Az 1962-es Római Misekönyv esetleges használata a Szent Háromnap során egyébként teljesen kivételes lenne és csak egyes csoportokat érintene.


forrás: vatikáni rádió honlapja
http://www.oecumene.radiovaticana.org/ung/Articolo.asp?c=184776


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA