XVI. Benedek pápa meglátogatja a „Ground Zero”-t
(forrás: www.kath.net – 2008. április 12.)

XVI. Benedek pápa csendes imádsága New Yorkban a „Ground Zero”-nál, a World Trade Center emlékhelynél a vatikáni sajtóiroda direktora, P. Federico Lombardi SJ. szerint „a Szentatya amerikai útjának egyik „legmeghatóbb és leginkább várt eseménye” lesz. A pápa látogatására vasárnap délelőtt kerül sor, hogy az eseményt a tévé-nézők Európában is élőben követhessék.

A pápa nem tart beszédet: látogatása a 2001-es tragédia színhelyén „az ima, a megfontolás és a tisztelet pillanata lesz. A pápa nem az ott elhangzott szavak számát növeli, odamegy és imádkozik”, mondta Lombardi.
     A pápát Edward Egan bíboros, New York érseke kíséri el. A program szerint a pápa egy pillanatra letérdel személyes és csöndes imájához, majd egy gyertyát gyújt meg, a földet szentelt vízzel meghinti, és a meghívott vendégeket megáldja.

A pápa ezután a város polgármesterét és a helyi előkelőségeket, valamint 24 embert köszönt, akik a szeptember 11-i merénylettel valamilyen kapcsolatban állnak: túlélők, az áldozatok családtagjai, a rendőrök, tűzoltók, akik közül többen vesztették életüket a mentés alatt, képviselői. A „Ground Zero”-nál tett látogatásra összesen fél órát iktattak be. Ez lesz a pápa amerikai útja utolsó napjának első terminusa.

A pápa április 15-től 20-ig, vagyis kedd délutántól vasárnapig tartózkodik az Egyesült Államokban.

P. Federico Lombardi azt is tisztázta, hogy XVI. Benedek pápa nem fog részt venni az április 16-án, George W. Bush elnök által a Fehér Házban tiszteletére rendezett gálaesten. A vacsorán a Szentszék delegációja, az amerikai bíborosok, valamint az Egyház és a politika számos kimagasló személyisége lesz jelen. „De a pápának nem szokása ilyen világi találkozókon részt venni”, jelentette ki Lombardi.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA