A más neművé való átoperálás emberi jog
(forrás: www.kath.net – 2008. augusztus 23.)

Brazília
A nem megváltoztatására elvégzett operáció Brazíliában a mai naptól kezdődően ingyenes, jelentette a „Brazzil Mag” hírügynökség. Bár vallási csoportosulások tiltakoztak e törvény ellen, a kormány az egy évvel ezelőtt hozott ilyen értelmű törvényhatározatot jogerőre emelte.

A brazil bíróság a műtéti nem-átalakítást „jognak” ismerte el. Mindössze annyit írt elő, hogy a pácienseknek 21 év felettieknek kell lennie, és két éves pszichológiai tanácsadáson kell az operáció részt venniük, melyeknek állami és községi síkon kell lezajlaniuk. Ezek szerint az első ingyenes operációra 2010-ben kerülhet sor.

A brazil egészségügyi minisztérium úgy gondolja, hogy 10 ezer lakos közül 1 fogja ezt az ingyenes szolgáltatást igénybe venni. Az előző évben a magán klinikákon mintegy 300 ilyen operációt hajtottak végre, egyenként körülbelül 2.500 US dollárért.

„Az egészségügyi minisztérium a szexuális orientáltságot és a nemi identitást az egészségi helyzetet döntően befolyásoló és meghatározó dolognak definiálja, nem csak azért, mert ez speciális szexuális és szociális gyakorlatot hoz magával, hanem azért is, mert a buzik, leszbikusok, biszexuálisok, transzvesztiták és transzszexuálisok kárt szenvednek az őket érő stigmatizáció, diszkrimináló és kiközösítő magatartások miatt, melyek sértik az emberi jogaikat, köztük az egészséghez, a méltósághoz és a nem-diszkrimináláshoz való jogukat”, áll a minisztérium közleményében.

Mivel tehát a transzszexuálisok született testükben nem érzik jól magukat, „ennél a helyzetnél az egészségügyi ellátás egészét kell figyelembe venni, melyet az állami egészségügyi rendszernek kell megoldania”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA