Ködösítés
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. július 2.)

Hogy a Pius Közösség vezetősége a Rómával folytatott kibékülés állásáról némileg homályos nyilatkozatokat tár a nyilvánosság elé, azt még meg lehet érteni. Andrea Tornielli, az Il Giornale újságírója (aki az egész ügyet megszellőztette) viszont megerősítette, ami előzőleg Fr. Zuhlsdorf blogján volt olvasható: „Biztos forrásból hallottam, hogy bizonyos közleményekkel ellentétben, a Pius Közösség Hoyos bíborosnak küldött válasza valójában nem elutasítás volt. A bíboros elégedett volt Mgr. Fellay levelével, azonnal választ küldött rá a püspöknek, és az írást továbbította XVI. Benedek pápának. A június végére megszabott határidő után a lefebvristák több időt kérnek, de úgy tűnik, hajlandók az öt pontot elfogadni.”

Az viszont már kevésbé érthető, hogy katolikus hangok valótlanságokat terjesztenek, mint például a katolikus hírügynökség (KNA – Katholische Nachrichtenagentur), mely tegnap azt jelentette, hogy a Pius Közösség visszautasítja a vatikáni követeléseket.

A Transalpine Redemptoristák örvendetes visszatérésével kapcsolatban a KNA ködösítői még messzebb mentek. Azt a hírt terjesztették el, hogy a redemptoristák helyzetének normalizálásáról egyáltalán nem lehet szó, pusztán néhány tagjuk egyházi büntetését szüntették meg. Információik annyiban igazak, hogy a közösségnek mindössze három tagja volt kiközösítve – és ez június 26-án fel lett oldva. Hogy jogilag a közösség helyzetének rendezése még időt vesz igénybe, az teljesen megfelel a szokásos eljárási formának. A kiközösítés feloldása után azonban a rendezésnek semmi nem áll útjában.

Aki a jó híreket rosszaknak állítja be, azokkal szemben jogosan merül fel a gyanú, hogy ezeket a jó híreket valójában rossznak tartja – a skizmának úgy tűnik nem csak a szakadárok oldalán van barátja.

A szerkesztő megjegyzése: a fenti cikkben foglaltakat a magam tapasztalatából is meg tudom erősíteni: a kath.net internetes portál, mely az egyik legkomolyabb hírportál, s ahonnan e honlap cikkei is legnagyobb részt származnak, a a Szent X. Pius Papi Közösséggel kapcsolatban tárja olvasói elé a KNA (valótlan) negatív híreit. A másik tradicionalista beállítottságú internetes hírportál, a kreuz.net (mely tudvalevően szimpatizál Lefebvre érsek követőivel) viszont a a KNA redemptoristákkal kapcsolatos negatív hírét tette fel az internetre. Vagyis mindketten ellenőrzés nélkül, jókora adag kárörvendezéssel adták tovább a KNA közleményeit.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA