Jó hírek a nagyvilágból
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. december 8.)

Róma
December 8-án, Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepén Pell bíboros Sydney-ből régi rítusú ünnepélyes főpapi misét mutatott be Rómában a S. Trinita templomban.

USA
December 8-án Emitsburg/Maryland Mount St. Mary szemináriumában szintén régi rítusú misét mutattak be. Ez volt az ünnepnap fő miséje, melyen minden szeminaristának kötelező volt részt vennie. A múlt században Emitsburg szemináriuma Amerikában a liturgia reform éllovasai közé tartozott. Ezért legalább 50 év telt el már azóta, hogy ott a régi rítust a rubrikák tudatos betartásával mutattak be.

Az amerikai főváros, Washington 100 km-es körzetében tegnap (december 8-án) 9 plébánián összesen 10 misét mutattak be a régi rítus szerint, köztük ötöt ünnepélyes külsőségek között.

London
Londonnak két érseksége van. Az egyik a világszerte ismert Westminster, a másik a kevésbé ismert Southwark. Az elmúlt szombaton Southwark székesegyházában évtizedek óta első alkalommal mutattak be a római rítus régi formájában ünnepélyes főpapi misét.

Olaszország
Ferrara-Comacchio (Emilia-Romagna) érsekségben a jövő évben a Santa Maria della Pieta templomban vasárnaponként rendszeresen lesz régi rítusú mise. Azon 18 pap között, akik a celebrálók listájára feliratkoztak, megtalálható az érsekség hivatalban levő püspöke, Paolo Rabitti érsek is.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA