Fejmosás Martini bíboros számára
(forrás: www.kath.net – 2008. december 15.)

Hector Aguer argentin érsek azzal a váddal illette a nyugalmazott milánói érseket, Carlo Maria Martini bíborost, hogy a „Éjszakai beszélgetések Jeruzsálemben” című interjú kötetében, a katolikus Egyház által mindig tanított „igazságokról és gyakorlatokról kételyeket szórt szét”.

La Plata érseke mindenekelőtt a következő pontokat nevezte meg konkrétan: a papok cölibátusa, csak a férfiak pappá szentelése, a gyakorlott homoszexualitás megítélése, valamint Martini bíborosnak VI. Pál Humanae Vitae kezdetű enciklikáját ért kritikája. Ugyanis, mint ismeretes Martini könyvében azt írta, hogy ez az enciklika „komoly károkat okozott a mesterséges fogamzásgátlás megtiltásával”, és hogy ez okozta azt, hogy sok ember elhagyta az Egyházat és az Egyház sok embert elhagy.

Az argentin érsek sajnálkozását fejezte ki, hogy „egy ilyen fontos, intelligens és kiváló bíboros olyan kritikákat ismétel és ismer el sajátjának, melyeket a szekularizált társadalom és azok az egyházi körök, melyek a Tanítóhivatallal szembekerültek, évtizedek óta az Egyház szemére vetnek”.

A Humanae Vitae tanítása „azon a folyamatos tradíción alapszik, mely az atyákra nyúlik vissza”, hangsúlyozta Aguer érsek. „A 19. század kezdetet óta, mikor a modern technika új módszereket talált fel a házas aktus gyümölcsözőségének megakadályozására, a Tanítóhivatal egyfolytában a helyes utat mutatta fel. A tiszteletreméltó bíboros iránti minden respektusom mellett attól félek, hogy mostani kijelentései a hívek többségénél nagy visszatetszést keltettek.”

„Ha katolikus ösztönünket követjük, pontosan tudjuk, mit kell betartanunk. Az Egyház állandó tanítását kell kövessük és XVI. Benedek pápát, azt a pásztort, aki minket ma vezet.”

A hírrel kapcsolatban lásd a következő cikkeket:
         Egy disszidens bíborban
         A volt milánói érsek, Martini bíboros, elhatárolódott a Humanae Vitae enciklikától


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA