Ex-püspök és leendő elnök laicizált
(forrás: www.kath.net – 2008. július 31.)

Paraguay
A Szentszék hozzájárult Fernando Lugo Mendez, egykori püspök és Paraguay leendő elnökének laicizálásához. A papi rendből való ilyen felmentés eddig még soha nem fordult elő.

„Klerikus állapota összeegyeztethetetlen elnöki hivatalával”, okolta meg Orlando Antonini érsek, Paraguay apostoli nunciusa a Vatikán döntését. Fernando Lugo Mendez áprilisban nyerte meg a választásokat, és augusztus 15-én lép hivatalába. Lugo Mendez 1994 óta volt a Paraguay-i San Pedro püspöke. 2005-ben politikai tevékenysége miatt – hivatalosan egészségügyi okokból – lépett vissza. 2006-ban úgy határozott, hogy elindul az elnökválasztáson. Ekkor kérte laicizálását. Paraguay alkotmánya a klerikusokat kizárja a politikai hivatalokból.

A Vatikán először elutasította a kérést a papi és püspöki karakter kitörölhetetlenségére hivatkozva. 2007 februárjában Lugot felfüggesztették püspöki hivatalából, mivel a vatikáni parancsot politikai tevékenységének beszüntetésére nem teljesítette.

Antonini nuncius hangsúlyozta, hogy a Vatikán „a választási kampány utolsó napjáig” megpróbálta Lugo Mendez-t lebeszélni a jelölésről. Mivel a többség őt választotta, a pápa garantálta számára a laikus státust a további konfliktusok elkerülése érdekében. Ugyanakkor a nuncius kijelentette, hogy Lugo Mendez nincs kiközösítve. Mendez továbbra is katolikus marad, ha nem is klerikusként.

A mostani hírrel kapcsolatban lásd a következő cikkeket:
     A Vatikán felfüggesztette hivatalából Fernando Lugo Paraguay-i püspököt
     Hogyan vélekedik egy verbita misszionárius kiugrott rendtársáról


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA