A demonstratív öngyilkosság súlyos bűn
(forrás: www.kath.net – 2008. december 12.)

Augsburg püspöke, Walter Mixa egy német napilapnak adott interjújában éles kritikával illette az egyik angol televízió-adásban nemrégiben vetített öngyilkosságot, és egyúttal arra emlékeztetett, hogy egyedül Isten az élet és halál ura.

Az augsburgi főpásztor ezzel kapcsolatban óvott azoktól a reklámoktól, melyek „az örök ifjúság és jólét illúzióját” közvetítik. A betegséget és a szenvedést egyre gyakrabban hozzák kapcsolatba az öngyilkossággal és eutanáziával. Ez a szó legvalódibb értelmében életveszélyes, mert a beteg, öreg vagy szenvedésteli életet egyszerűen „értéktelen életnek” deklarálja.

Mixa püspök az öngyilkosságot „Isten elleni tudatos lázadásnak” nevezte. Isten az élet Istene, aki magát Fia megtestesülése által a mi életünkkel visszavonhatatlanul összekapcsolta.

Egy demonstratív öngyilkosság „súlyos bűn és az erkölcsi törvény megsértése”. Egy öngyilkosságnak a televízióban való mutatása a „halál kultuszát” propagálja, mely mélységesen keresztényellenes, és egyúttal a haldokló ember intimitását és méltóságát nyilvánosan sérti meg.


E hírrel kapcsolatos egy másik, Németországban zajló esemény: egy, a múltban állami szolgálatban tevékenykedő jogász jótékonysági alapítványa segítségével, de állítólag teljesen személyes ajánlatban kínálja segítségét azoknak, akik meg akarnak halni. „Szolgálatáért” alkalmanként nyolcezer eurót (több mint 2 millió forintot) kér – és kapott eddig öt alkalommal. „Ügyfelei” utolsó szavait, melyeket a halálos injekció beadása előtt egy asszisztensnőjének mondanak, lefilmezi és az internetre is felteszi. A német televízió részleteket mutatott ezen „interjúkból”, melyekből ország-világ meggyőződhetett, hogy a halálba segítettek még csak nem is betegek, egyszerűen csak olyanok, akik nem akarnak tovább élni, többnyire az utolsó évektől való félelmükben.
     És ide kapcsolódik az a Luxemburgról szóló hír is, mely szerint a luxemburgi kormány olyan törvénytervezet kidolgozásán fáradozik, mely az államfőt, vagyis a luxemburgi herceget megfosztja vétó jogától. A herceg ugyanis nem írta alá az eutanáziát engedélyező törvényt, melyet a parlament megszavazott. Azt tervezik, hogy a jövőben a hercegnek ne lehessen vétó joga, feladata csupán a törvények kihirdetésére szorítkozzon. A Vatikán támogatásáról biztosította a herceget.

Nem árt emlékezni rá, hogy a Krisztus előtti időknek, illetve a nem-keresztény kultúráknak a fölösleges gyermekek és az öregek „eltűntetése”, elpusztítása az egyik legjellemzőbb vonása.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA