Csak azt követjük, amit az Egyház mindig tett
(forrás: www.kreuz.net – 2008. június 30.)

Előzmény: Vatikáni ultimátum Lefebvre érsek követőinek

Június 28-án a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnöke, Mons. Bernard Fellay nyilatkozott az olasznyelvű Svájc rádiójának, a ‘Radiogiornale’ adónak arról az öt pontról, melyet a Vatikán június 4-én adott át a közösségnek.
     Arra a kérdésre, hogy vajon visszautasította-e a vatikáni követeléseket, Mons. Fellay olaszul ezt válaszolta: „Talán nem helyes kifejezetten így mondani, hogy teljesen elutasítottam őket. Ez nem igaz. E javaslatban sokkal inkább egy nagyon homályos és zavaros ügyet látok. De már el is küldtem a választ, és majd meglátjuk, Róma hogyan reagál rá.

Fellay püspök kijelentette, hogy számára az ú. n. vatikáni ultimátumnak „semmi értelme” nincs, hiszen „van kapcsolatunk Rómával, mely egy bizonyos, bár valóban lassú ritmusban fejlődik. Másfelől az is igaz, hogy a bíboros [Dario Castrillón Hoyos] és a Szentatya inkább gyorsabb ritmust szeretne. Ezen ultimátum egyetlen értelme számomra, hogy Róma azt a kívánságát juttatja kifejezésre, hogy ez a folyamat kissé felgyorsuljon. Ezzel a kapcsolataink számomra egyáltalán nem kérdőjeleződnek meg.”

Arra a kérdésre, hogy akarja-e a Rómával való párbeszéd folytatását, Mons. Fellay így válaszolt: „Igen, igen.” Lehetséges, hogy most egy „bizonyos fokú lehűlés” következik: „De, őszintén megmondva, számomra ez az ügy nincs lezárva.”

Az újságíró a rendfőnöket végül azzal a kérdéssel szembesítette, hogy a Pius Közösség nincs-e abban a veszélyben, hogyha a legújabb római javaslatot visszautasítja, ezzel hívei értetlenségét váltja ki.
     Mons. Fellay leintette az újságírót: „Amit eddig láttunk, az pont ennek az ellenkezője. Vagyis egyre többen közelednek hozzánk. Mi nem akarunk szakadást az Egyházzal, ellenkezőleg. Amire mi vágyunk, az az, hogy az Egyházban akceptáljanak bennünket. Ezt az Egyház java miatt is szeretnénk. Mivel – ahogy mi látjuk – az Egyházban adott egy probléma, egy nagyon súlyos probléma. És mi úgy hisszük, hogy birtokoljuk ennek megoldását. Nem vagyunk felfedezők. Csak azt követjük, amit az Egyház mindig tett, és ami eddig jól működött. Ez minden.”

Lásd még: A közösség Lefebvre érsek hitvallását teszi a magáévá


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA