Ünnepélyes főpapi misék Rómában
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. november 21. és december 1.)

Advent első napjaiban Rómában két bíboros mutat be ünnepélyes főpapi misét a régi rítusban.
     Az elsőt, Advent első vasárnapján 16 órakor S.E Castrillón Hoyos bíboros, az Ecclesia Dei Pápai Bizottság elnöke celebrálta a római S. Maria degli Angeli e dei Martiri templomban.

Ezt a templomot, mely a Szent Péter bazilika után Róma második temploma, a diocletianusi fürdő tepidariumából (langyos vízű fürdő) Michelangelo tervei alapján építették át (1563-1566) úgy, hogy az akkor még nagyrészt ép falakat és boltíveket is felhasználhatták. A fürdőt a gótok ostroma óta nem lehetett használni, mert a fürdőt tápláló vízvezetéket elpusztították. A kora középkortól kezdve holmi kőbányának tekintették. Szerencsére karthauzi szerzetesek költöztek ide, akik a fürdő egy részéből kolostort építettek és a további rombolást, fosztogatást, amennyire csak tudták, megakadályozták.
     Egy palermói szerzetesnek egyszer látomásában megjelent Szűz Mária a hét arkangyallal, mire a pap lelkes és kitartó agitációja nyomán elhatározták, hogy a Madonna és az őt szolgáló angyalok tiszteletére templomot építenek. A 88 éves Michelangelo terve annyira megtetszett a pápának, hogy elrendelte annak megvalósítását. A templomot két évszázad múltán Luigi Vanvitelli restaurálta és a munkálatok során az eredeti elgondolást nagymértékben módosította. (forrás: Ürögdi György: Róma)

A templom padlózatába rajzolt meridiánt – állítólag – a Gergely-féle naptár korrekciójához is felhasználták.

A főpapi miséről John Sonnen „Orbis Catholicus” internetes honlapján látható beszámoló és fényképek:
         http://orbiscatholicus.blogspot.com/2008/12/pontifical-mass-sung-by-card-castrilln_01.html

Ezen angol nyelvű beszámoló szerint a szentmisét a Szent Brunó kápolnájában mutatták be. A szertartás házigazdája az Archconfraternity of Misericordia közösség volt. A celebráns Kolumbiából, a diakónus Ausztráliából, a szubdiakónus Amerikából, a ministránsok Angliából, Ausztráliából, Németországból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból és Brazíliából érkeztek.

A második régi rítusú misét december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén 10 órakor S.E. Pell bíboros, Sydney érseke fogja celebrálni a Ss. Trinita' dei Pellegrini templomban (mint ismeretes a pápa ennek a templomnak adta meg a személyi plébánia rangot a régi rítus számára).

E hírrel kapcsolatban lásd a következő cikket: Rómában elkészült a személyi plébánia

Képek a
S. Maria degli Angeli e dei Martiri
templomban bemutatott miséről


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA