Az ember majom és a majom ember
(forrás: www.kreuz.net – 2008. június 27.)

Madrid/Spanyolország
Ha egyszer az értelem kiveszett, minden lehetségessé és elképzelhetővé válik – az agy-amputáltak gondolkodási szabadsága

A szocialisták által kontrollált spanyol parlament egyik komissziója június 25-én úgy döntött, hogy a spanyol emberszabású majmoknak speciális jogokat ad – ezt jelentette számos spanyol hírügynökség. A nagyobb emberszabású majmok a jövőben a szocialista Spanyolországban egy lépéssel közelebb kerülnek a majom-paradicsomhoz és „élethez és szabadsághoz való jogot” fognak élvezni. Ezzel egyidőben az embernek élethez való jogát a spanyol szocialisták az abortusz legalizálásával évek óta aláássák.

Az emberszabású majmok iránti szeretetükkel a spanyol szocialisták a világon szűzföldre léptek.

Az még nem világos, hogy az ország a jövőben a majmoknak politikai menedéket is fog-e adni. Ez az ország majmainak létszámát – mely a szocialista többség révén már most is jelentős – még tovább növelné.

A majmok szocialista felszabadítása a spanyol parlament környezetvédelmi-bizottságának döntésén nyugszik. Ez a bizottság olyan határozatot hozott, mely felszólítja az országot, hogy csatlakozzon a „Nagy emberszabású-majom projekthez”. Ezt úgynevezett tudósok és filozófusok dolgozták ki, akik intenzív tanácskozás után arra a felismerésre jutottak, hogy az emberek genetikailag legközelebbi rokonai megérdemlik azokat a jogokat, melyeket eddig – állítólag – csak az emberek élvezhettek.

A „Nagy emberszabású-majom projekt” spanyol igazgatója el van ragadtatva a parlamenti bizottság döntésétől. „Ez történelmi pillanat evolúciós társaink védelmében” – jelentette ki. A ‘Reuters’ hírügynökség ehhez hozzáfűzte, hogy Spanyolország eddig inkább a bikaviadalokról, mint az állatjogokról volt ismert. Várható, hogy a parlamenti bizottság határozatát egy éven belül törvényerőre emelik. Ezzel például megtilthatják a majmokon végzett kísérleteket Spanyolországban. Bár, mint ahogy a „Nagy emberszabású-majom projekt” igazgatója megjegyezte, már most sincs tudomásuk arról, hogy Spanyolországban bárhol is ilyen kísérleteket végeznének.

A jövőben azonban tilos lesz az emberszabású-majmokat cirkuszban, reklámban vagy játékfilmekben használni. Az állatkertekben élő körülbelül 315 majom ezután is lakhat állatkertben. De a ketreceknek 70 százalékát drasztikusan ki kell javítani, hogy megfeleljenek az új törvénynek.

A szakértők jelenleg még vitatkoznak azon, vajon azoknak a majmoknak, melyek állatkertben székelnek, a kapukulcshoz való jogot is meg kell-e adni vagy sem. Olyan tervek is vannak – legalábbis tanácsadó szinten –, hogy az állatkert vezetőségébe tagokként felvegyék őket.

A jövőben azzal is számolni kell, hogy a szocialisták az emberszabású majmok – a szülők előzetes informálása nélküli – „abortuszhoz való majom-jogát” is kimondják.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA