Új török párt alakult a keresztény misszionáriusok ellen
(forrás: www.kath.net – 2008. szeptember 6.)

Ankara/Törökország
A keresztény misszionáriusok általi „gyarmatosítás” ellen szeptember 4-én új párt alakult Törökországban, mely magát „Párt a jogért és egyenlőségért”-nek nevezi. Az újságokban közzétett alapító okiratuk így kezdődik: „Török nemzet, tudjuk, hogy eleged van belőle, hogy gyámkodnak demokráciád felett, hogy külföldi képviselők és misszionáriusok földeden szabadon járkálnak és ide-oda vezényelnek téged.”

Az adventista hírügynökség jelentése szerint a párt alapítója, Osman Pamukoglu volt tábornok, aki különösen a militáns kurd munkáspárt, a PKK elleni harcban való szerepe által vált ismertté.

Törökországban ugyan nincs megtiltva a hittérítés, de a misszionáriusok tevékenységét a radikális jobboldali nacionalisták állam bomlasztásának tekintik. Az elmúlt évben egy kelet-törökországi városban egy keresztény kiadó három protestáns dolgozóját megkínozták, majd megölték. A tett elkövetésével iszlám-nacionális köröket gyanúsítanak.

Törökország 72 millió lakosának több mint 95 százaléka mohamedán. A mintegy 120 ezer keresztényből körülbelül 4 ezren evangéliumi közösségekhez tartoznak.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA