Williamson püspök: az emberi nem első számú ellensége
(forrás: www.kath.net és www.summorum-pontificum.de– 2009. február 20.)

Argentína felszólította Richard Williamson püspököt, hogy tíz napon belül hagyja el az országot, jelentette a Financial Times. Williamson püspök a Pius Közösség Argentínában székelő papszemináriumát vezette, de e tisztségéről a közösség vezetősége nemrégen leváltotta.

Williamson elhallgatta tartózkodásának valódi okát – okolta meg az argentin belügyminisztérium a döntését. Tartózkodási okként egy nem-kormányzati szervezetnél való munkavégzést adott meg.

A www.summorum-pontificum.de kommentárja e hírhez: Williamson püspök iránti szimpátiánk igencsak korlátozott: nemcsak a holocausttal kapcsolatos kijelentései miatt, hanem azt is zokon vesszük tőle, hogy – szándékosan vagy sem – mindazoknak okot szállított, akik a Pius Közösség Egyházba való teljes visszatérését meg akarják akadályozni, illetve a pápának és az Egyháznak minden elképzelhető módon ártani akarnak.

Mégis szorongás fogott el bennünket, amikor arról hallottunk, hogy az argentin kormány, bár egy másik, de igencsak átlátszó jogi ürüggyel kiutasította őt az országból. Olyan fogalmak, mint „birodalmi átok” vagy „fetva” jutottak eszünkbe, és elképzeltük, ahogy az emberi nem jogvesztettnek nyilvánított első számú ellenségét országról országra űzik, amíg nem marad más számára hátra, mint hogy a Vatikánban politikai menedéket kérjen.

Remélhetőleg erre nem kerül sor. Reméljük és imádkozzunk érte, hogy Williamson püspöknek legyen elég ereje arra, hogy ezt a nyilvánvalóan szükséges procedúrát eredményesen zárja le, hogy egyrészt személye ne jelenthessen többé akadályt közössége végleges szabályozása számára, másrészt maradék napjait ne kelljen a szó valódi értelmében „episcopus vagans”-ként leélnie.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA